Personalen på Foxconns fabrik i Kina satte hårt mot hårt när utlovad ekonomisk ersättning uteblev.

300 arbetare på en fabrik i Kina som bland annat tillverkar #Microsofts spelkonsol Xbox 360 hotade häromdagen med att ta sina liv. Efter ett brutet löfte om ekonomisk ersättning när de sagt upp sig från sina jobb gick gruppen upp på ett högt tak och hotade med att hoppa, skriver Want China Times och hänvisar till uppgifter på en regeringskritisk webbsida vid namn China Jasmine Revolution.

Händelsen inträffade den 2 januari i den taiwanesiska elektroniktillverkaren Foxconns fabrik i Wuhan i Kina, och i denna fabrik arbetade de anställda med att montera Xbox 360-konsoler, uppger Kotaku.

Bakgrunden är att anställda begärde begärt lönehöjning, varpå chefen gett dem valet att antingen fortsätta med samma lön eller att sluta och få ekonomisk kompensation. Men de som valde att sluta fick aldrig några pengar, och det ska ha varit den utlösande faktorn. Stadens borgmästare kom till platsen och hjälpte till med att få de anställda att inte verkställa sitt hot.

En talesperson för Microsoft lämnar följande officiella uttalande till Kotaku:

Microsoft tar arbetsförhållandena i fabrikerna som tillverkar våra produkter väldigt seriöst, och vi undersöker för närvarande den här händelsen. Vi har strikta riktlinjer som tydligt förklarar vad vi förväntar oss för leverantörerna och vi följer arbetsförhållandena noga och löpnande och åtgärdar problem när de dyker upp. Microsoft är angelägna om att arbetarna hos våra leverantörer behandlas rättvist och säkert, och att det ligger i linje med Microsofts policy.

Foxconn tillverkar elektroniska komponenter åt en rad kända företag, bland annat #Sony, #Nintendo och #Apple. Efter ett antal självmord bland anställda de två senaste åren har Foxconns och de mer kända företagens namn hamnat i nyheterna, ofta i samband med uppgifter om hårda arbetsförhållanden. 14 fall av självmord rapporterades under 2010. Samtidigt som det låter anmärkningsvärt lyfte The Economist fram att självmordstalet bland Foxconns omkring 800 000 anställda faktiskt är lägre än snittet i Kina.

Det vet du att jag inte är.. ^^ 17/01 Jag hoppas du inte är allvarlig. 17/01 Galet.. dem har alltså statistik på självmordsprocenten hos olika företag i Kina? Har man sån statistik så är det något galet. Och att det sedan visar att självmordsstatistiken hos just det här företaget är lägre (och då inget alarmerande?) så är det... 13/01 Detta handlar inte bara om Microsofts eller Iphone ni glömmer två till SONY och NINTENDO. 13/01 Nu blir det mycket att läsa men ni kan välja att inte göra det. Jag säger detta för folk verkar inte ha ork att läsa mer än 7 rader idag och är det fler rader med oliktänk så gnäller man. Det är egentligen inte för dyrt att producera i väst det är tyvär... 13/01 Jag har hört att man numera kan operera bort trångsynthet, du borde kolla upp det.. 12/01 Step 1. Kolla igenom den här dokumentären (3 delar). http://video.google.com/videoplay?docid=-4008293090480628280 Step 2. Tänk igenom din världsbild. Step 3. Bli en lite bättre och mer upplyst människa. Step 4. Profit? 12/01 Att folk dör av svält är ju till stor dess eget fel, dom skövlar sin skog, bränner marken och odlar tills jorden blir obrukbar, och skaffar alldeles för många ungar, gänga mindre och jobba mer och försök lära er att hantera marken ni har. 12/01 +1 +bry sig :) 12/01 Kineser tjänar dåligt, men å andra sidan har dom hög skatt och dyr mat ? Dom kanske klarar sig bra på sin lön, dom har ju knappast västerlänska priser på mat å nödvändigheter. 12/01
Skicka en rättelse