Tre forskare kritiserade hur Medierådet kommit fram till att spelvåld inte leder till verkligt våld. Nu får de svar på tal.

I går riktade tre forskare svidande kritik mot Statens medieråds forskningssammanställning om spelvåld från i höstas. Medierådet svarar nu på kritiken och menar att den är fullständigt absurd.

Ulf Dahlquist, en av de som skrivit Medierådets rapport, håller inte alls med om forskarnas kritik.

– Naturligtvis tycker vi att de har fullständigt fel, säger Dahlqvist till DN.se. De verkar inte ha läst rapporten särskilt väl och påstår saker som vi aldrig har skrivit. Vår rapport handlar om huruvida man blir våldsam av spel, den handlar inte om man tänker aggressiva tankar eller om hur olika delar av hjärnan aktiveras.

Ulf Dahlqvist ger exempel på vad han tycker är fel med forskarnas kritik.

– De hävdar att vi påstår att det inte finns något samband mellan våldsamt beteende och datorspel, men det står på flera ställen i rapporten att det kan finnas ett samband. Sedan är frågan om våldsamma personer söker sig till datorspel eller om man blir en våldsam person av att spela. Vår slutsats är att det inte finns några bevis för att man blir våldsam av att spela datorspel, men vi utesluter inte att det kan ligga något i det.

Medierådet kritiserades också för att vara partiska i sin rapport.

– Jag ser ingen anledning att bemöta sådana anklagelser, de är fullständigt absurda, säger Dahlqvist. Jag tycker att det är på en anmärkningsvärt låg nivå.

I december släppte Medierådet en rapport som sammanställde resultatet av hundratalet forskarrapporter om spelvåldets eventuella påverkan på de som spelar. Slutsatsen var att det inte gick att se några kopplingar mellan våldsamma spel och verkligt våld hos ungdomar. Något som de tre forskarna i går alltså skarpt kritiserade.

Så här långt in i debatten kan vi konstatera att det inte finns några entydiga svar på spelvåldets eventuella påverkan på ungdomar. Sista ordet lär inte vara sagt om saken.

Skicka en rättelse