Xbox 360-spelare under 16 år hindras att spela online – trots att lagen tillåter det.

#Electronic Arts hindrar Xbox 360-spelare som är yngre än 16 år från att spela #Battlefield 3 online, trots att Sverige inte har någon lagstiftning gällande ålder för spel. De spelare som är under 16 år och har sin ålder registrerad hos Xbox Live möts av meddelandet "Player is too young" när de försöker spela Battlefield 3 över nätet.

Europeiska spelbolag använder för det mesta organisationen Pegis åldersrekommendationer. Så också EA, och för Battlefield 3 är rekommendationen 16 år. Men EA sätter alltså själva en specifik åldersgräns, och samtidigt som rekommendationen görs till regel fråntar de föräldrar rätten att själva besluta om när deras barn ska få spela Battlefield 3 online.

Som ärlig, ung 360-spelare är det här en syn du kanske inte får se.

Vi har frågat EA varför de inför en åldersgräns som inte har stöd i svensk lagstiftning, men vi har ännu inte fått något svar. Vi ringde istället EA:s kundsupport, och de mejlar omgående en beskrivning av hur man gör för att komma runt åldersgränsen.

Supporten säger att EA alltid har denna typ av åldersgräns för onlinespelande och att den står angiven på förpackningens baksida. Det stämmer (se bild nedan), men det står ingenting om att spelarens ålder hämtas från Xbox Live, och det framgår definitivt inte att spelaren under vissa förutsättningar inte kan spela online. Att texten på förpackningens baksida ska få unga köpare att förstå att de faktiskt kan hindras från att spela är långsökt, då det i så gott som alla andra fall är Pegi-rekommendationen som gäller.

Den finstilta baksidestexten på Xbox 360-fodralet förklarar att du måste vara 16 år för att använda EA Online-kontot, men den säger inte att tjänsten hämtar den ålder du angivit hos Xbox Live.

Spelar du Windows-versionen kan åldersgränsen enkelt kringgås genom att ange att du är äldre när du skapar din Origin-profil. EA:s support tror (men är inte säker på) att PS3-versionen hämtar data från PSN på samma sätt som Xbox-versionen från Xbox Live, men vi har inte kunnat bekräfta det och vi har heller inte hittat några uppgifter på nätet om att så skulle vara fallet.

Har du erfarenhet av hur Battlefield 3 fungerar på PS3, eller har du haft bekymmer med Xbox 360-versionen på grund av din ålder? Berätta gärna om det i kommentarstråden.

Skicka en rättelse