Fredrik Wester, vd på Paradox, spekulerade att nästa konsolgeneration kan vara den sista. För FZ berättar han att det inte handlar om en krigsförklaring mot konsol – utan snarare om ett nytt sätt att köpa och underhållas av spel.

#Paradox vd Fredrik Wester spekulerade i att nästa konsolgeneration kan vara den sista, ett uttalande som väckte starka känslor och livliga diskussioner.

– Det är många som tolkar mitt korta citat som krigsförklaring mot konsolerna, vilket inte alls är fallet. Vill man ha ett bråk mellan pc och konsol är det bättre att prata om ren cpu-prestanda i dagsläget snarare än om hur framtiden ser ut, berättar Fredrik för FZ.

Han poängterar att Paradox har ett antal konsolspel under utveckling och att han inte har något att vinna på ett sådant bråk. Inte heller tror han att #Nintendo, #Sony och #Microsoft kommer att försvinna. Istället tror Fredrik på en marknad där man streamar spel och annan underhållning direkt i tv:n istället för att ha separat hårdvara – och där ovan nämnda trio fortsätter dominera marknaden.

– Det är en spekulation förstås, men en framtidsbild jag tycker är rimlig.

2006 stod den digitala försäljningen för 1,5 procent av Paradox omsättning. Idag är den uppe i närmare 95 procent. Utvecklingen har gått snabbare än vad företaget någonsin anat och den digitala försäljningen, hävdar Fredrik, står idag för en mycket stor del av försäljningen hos de flesta företag.

– Jag är övertygad om att konservatismen man beskyller kunderna för egentligen finns hos företagen eftersom de hellre försvarar en gammal affärsmodell än att ändra på de rutiner de redan har på plats.

Streaming är i dagsläget dyrt, menar Fredrik, men säger samtidigt att bredbandsutbyggnaden och tekniken bör utvecklas mycket under de närmaste tio åren. Och oavsett om streaming-formen blir dominerande eller inte kommer vi att få se smart tv:s med Windows, Ios, Android eller andra operativsystem. Han tillägger också att spelen inte kommer förändras utan att det snarare handlar om hur de distribueras och konsumeras.

– Jag tror och hoppas att nästa generations konsoler kommer att vara huvudsakligen inriktade på digital distribution.

Jävla idiot är det. 27/01 Håller inte alls med, om servrarna finsn i närheten (Sverige) blir responstiden markant lägre än idag, då de flesta är i England eller i värsta fall i USA. Sen måste du cokså jämföra hårdvaran som krävs för att streama ett spel krävs nästan ingen hårdva... 25/01 det vore synd om det blir för mycket digital distribution i framtiden,ännu värre om det tar över helt,, vilket det iofs inte kommer göra men om,man kan ju leka med tanken, vad blir det av tex spelbutikerna som inte har ngra "fysiska" spel att sälja,fabr... 25/01 Nu ja? "Jag tycker pong inte håller måttet". 24/01 .. streamade spel suger fett btw .. man kan lika gärna installera dom på datorn.. streamade spel hade varit kul om dom fått ner responstiden drastiskt, och om bildkvaliten varit samma som ett spel på hårddisken ..eller att det varit särskilda spel som... 24/01 Vad gör vi åt dagens ilandsproblem: "Steam kommer inte att finnas 4 ever! Om 2-10 år kanske min rätt till den digitala kopian (av random spel som man ändå aldrig kommer vilja spela) försvinner". 24/01 synd ... skulle behövas lite strid i video gameing världen 24/01 Jag har ca 6mb bredband nu......Själv ska jag köpa psvitan snart bla eftersom jag har en bit till jobbet nu med tåg. Då blir det 95% digitala spel till den. Men jag ska köpa uncharted fysiskt för att se hur det känns. Och för att sponsra game lite mer... 24/01 Själv är jag inte så säker på det. Förändringar sker ofta fort och inom en kort tidsrymd. Även ett stort företag med en för tillfället stark produkt kan snabbt falla. Naturligtvis hoppas jag att så inte sker då jag själv, motvilligt, har en del spel på... 24/01 Jag tycker inte om att "streama" spel eftersom när jag testade Onlive, så var det som att kolla på en 320-480p video på Youtube.. Fast i detta fall ett spel. 24/01
Skicka en rättelse