Fredrik Wester på svenska Paradox anser att drm gör betydligt mer skada än nytta.

– Jag är så överraskad att man fortfarande använder drm. Vi har inte gjort det på sju eller åtta år och anledningen är att det är meningslöst, säger #Paradox vd, Fredrik Wester till Gamerspy

Ur ett spelarperspektiv sågar han kopieringsskydd och lyfter fram sina egna erfarenheter med #Civilization III som exempel.

– Ingen ska behöva köpa en produkt som inte kan installeras på grund av drm.

Wester säger också drm är slöseri eftersom skyddet håller i högst tre dagar, kräver mycket teknisk support och det inte gagnar försäljningssiffrorna. Han tror att många fortfarande använder sig av kopieringsskydd då det är enkelt att ge aktieägarna svar på hur deras investeringar skyddas – men att detta längre inte är någon bra ursäkt.

– Jag ser inte längre någon logisk förklaring till varför det används. Särskilt sådana där du måste vara online hela tiden, som #Ubisofts, jag tycker det är 2003.

Citatmaskinen Wester har nyligen sagt att nästa konsolgeneration blir den sista – och även förklarat sitt utspel i detalj för FZ.

Källa: Gamerspy

Personligen laddar jag ner eller bojkottar en massa spel i dag p.g.a. DRMet. Jag vägrar "köpa" ett spel som endast är till låns. Jag köpte BG&E när det kom ut och gissa vad? Jo, p.g.a. DRMet så kan jag inte installera det nu :( Så ner med Ubiskit samt... 28/01 Först så tänkte jag att det är trevligt o se en spelutvecklare som har förstått att DRM/kopieringsskydd gör absolut NOLL mot piratkopierarna. Men så kom jag ju på att det väl i första hand är utgivarna som bestämmer över detta? 26/01 Tja, vad ska vi kalla det? Marknadsföring? Försök att blåsa spelarna och lura alla godtrogna att de är "snälla" och därför ska man stödköpa deras spel? Precis som många andra "älskade" utvecklare så snackar de mycket skit, säger en sak men gör en helt... 26/01 Läser vettiga åsikter angående DRM: Yay ! Läser att företaget som samma person är involverad med ska börja släppa spel på en DRM-plattform (http://www.fz.se/artiklar/nyheter/20120125/fler-foretag-till-origin). Wut ? 26/01 Jag förstår din poäng och jag håller med om att det inte är någon komplott. Det som får mig så topp tunnor rasande är när företagsledare cyniskt lierar sig med drm-motståndare utan att faktiskt omsätta ord till handling. Även Hard Reset lanserades som... 26/01 Paradox har sunda värderingar och en realistisk syn på hur spelindustrin fungerar. De kommer därför aldrig behöva göra massa idiotiska utspel som t.ex. Ubisoft av en väldigt enkel anledning: Paradox har rätt i DRM-frågan och Ubisoft har fel! 26/01 Jo Microsoft är inte världens "snällaste" företag när dom ljuger om konkurrenter. Men Steve Jobs var som person riktigt jävla vidrig. Skaffar barn han vägrar ta hand om, vägrar donera till välgörenhet (helt annat i USA än i Sverige), blåser sina bästa... 25/01 Jag tycker nog att du hårdrar det hela en smula när du buntar samma spelen (som är DRM-fria, vilket är poängen) och nedladdaren/installerar-startaren (som dumt nog kräver internetåtkomst) som fungerar som den fungerar snarare pga dålig design med ett... 25/01 Witcher såldes både med DRM och utan då de släpptes(GOG utan , Steam = med , fysiska ex = med) , vi som stöttade tillverkaren genom att köpa collectors editions blev dragna vid näsan då dessa hade securom som åt upp prestanda. Mitt förbannade blogginläg... 25/01 Jag betvivlar inte att din metod fungerar men faktum kvarstår att Paradox som utgivare inte erbjuder konsumenterna någon metod för att köpa deras spel DRM-fria via t ex GOG eller egen webshop vilket andra företag som menar allvar med att de kör DRM-frit... 25/01
Skicka en rättelse