"Det kan vara en dålig sak", kommenterar The Witcher 2-utvecklarna om Volitions idé för att döda begagnathandeln på nästa Xbox-konsol.

Under gårdagskvällen gick många FZ-läsare i taket när de fick höra talas om hur #Volition hoppades att nästa Xbox-konsol skulle kunna döda begagnathandeln. Idag går #The Witcher 2: Assassins of Kings-utvecklarna #CD Projekt ut i en dagsfärsk intervju och hävdar att Volitions kontroversiella förslag förmodligen är en dålig idé.

– Det kan vara en dålig sak. Jag antar att ni känner till att vi beslutade oss för att inte fortsätta vår vackra resa med advokater som jagade pirater... Vi förlorar inte pengar på grund av pirater; vi förlorar pengar eftersom människor bestämmer sig för att inte köpa vårt spel. Vi borde investera mer kraft i att uppgradera och finputsa våra produkter och övertyga spelarna om att behålla våra produkter, vara med oss, och förstå våra behov – eftersom vi är en fristående utvecklare måste vi förhindra uppsägningar, vi behöver växa upp och ha styrkan att skapa nya spel, säger CD Projekt-chefen Adam Badowski.

– Detta är vår approach, vår policy – vi vill förändra industrin. De flesta hardcore- och hardware-lösningar är okej i korta perioder, men ett gott förhållande med spelarna, med konsumenterna, kan förändra situationen. Och för oss är det det bästa sättet.

CD Projekts marknadsföringschef Michał Platkow-Gilewski tillägger att han hoppas att spelarna ska tycka att det är värt att behålla CD Projekts spel, även om de redan klarat dem flera gånger.

– Vi vill göra så mycket som möjligt för våra spelare, våra gamers. Vi vill inte tvinga någon [att behålla spelet]. Det är som vi gjorde med DRM-fritt: vi ger dem frihet och vi tror att de vill stanna kvar med oss, säger Michał Platkow-Gilewski.

Två väldigt olika tankar om hur spelindustrin bör möta "hotet" med begagnathandeln (som utvecklarna inte tjänar ett öre på), med andra ord. Vem har rätt, tycker du?

Bilden föreställer en konceptbild från The Witcher 2.

Konstig jämförelse. Du köper ju en licens av ett spel, inte en fysisk vara. Vad sägs som scenariot att du lägger ut en vapenlicens till högstbjudande på blocket? 24/02 Blocket.se, kolla av möbelavdelningen. Finns en hel del ute. Priset spelar ingen roll, det viktiga är att de säljer det begagnat utan att någon vill förbjuda dem, för DE köpte möbeln och MÅSTE således behålla den, eller kasta den. 24/02 Det går tyvärr inte riktigt att jämföra så enkelt. En begagnad möbel blir sliten etc (jaja, en skiva kan bli repig, men ändå). Men det stora problemet är att du inte har stora kedjor som säljer begagnade IKEA-möbler 100 kr billigare än IKEA och behåller... 10/02 <3 Brb, ska köpa witcher enhanced edition - platinum och förboka The Witcher 2 - Enhanced Edition 08/02 CDP <3 Borde vara förebilden för alla spelutvecklare. Det är många som laddar ner The Witcher 2 men jag är säker på att andelen är mindre jämfört med andra spel. 08/02 Tack CD Projekt, jag trodde verkligen ingen inom spelindustrin tänkte så här längre!! Ni har fått en ny fan ;) 08/02 [/quote]Visst visst, men CD Projekt hade ju redan innan detta funnit sin niche med DRM-fritt så det förändrar ju absolut inget när de går ut och kritiserar det här förslaget. Hade det varit omvänd ordning - fair enough men som det ser ut nu så är det... 08/02 Jag tycker bara det är bra att de faktiskt går ut och kritiserar det öppet istället för att smyga i skuggorna och klaga för sig själva. Visst det må vara PR, och om de nu faktiskt håller sig till samma linje i framtiden och detta genererar en hel drös... 08/02 Niche och niche, de har helt enkelt insett att DRM fritt är något en hel del vill ha, hade det inte varit för deras åsikter och att de faktiskt verkar stå för dom så hade jag nog inte köpt första Witcher då jag redan äger mer spel än jag hinner spela.... 08/02 Visst visst, men CD Projekt hade ju redan innan detta funnit sin niche med DRM-fritt så det förändrar ju absolut inget när de går ut och kritiserar det här förslaget. Hade det varit omvänd ordning - fair enough men som det ser ut nu så är det bara extra... 08/02
Skicka en rättelse