Free-to-play-modellen är inte nödvändigtvis dålig för spelindustrin, skriver en högt uppsatt på PopCap. Håller du med honom?

I en debattartikel på Edges hemsida skriver Giordano Bruno, franchise business director för Bejeweled#PopCap, att gratisspel inte nödvändigtvis är något som är dåligt för spelindustrin. Han menar att free-to-play-metoden ger större chans för större publik och att små och stora utvecklare kan testa nya idéer med hjälp av metoden. Han skriver också att många dömer ut hela gratisspelindustrin på grund av de spel som inte håller bra kvalitet.

– Freemium-modellen har varit dominerande i Asien under en lång tid. Men i västvärlden dök modellen upp i och med sociala spel, speciellt på Facebook-plattformen, under 2007. De första experimenten kan knappast kallas "spel", de var simpla "applikationer" byggda av webbutvecklare med liten eller ingen erfarenhet av speldesign. De siktade på att dra fördel av plattformens virala funktioner för snabb tillväxt, skriver Giordano Bruno.

Han menar att det viktigaste för spelutvecklare är att göra ett roligt spel. Om spelet är roligt kommer det att locka spelare som också vill betala för sin upplevelse. Många spelutvecklare gör visserligen ytliga spel, skriver han, men det finns också de som faktiskt satsar på att bringa innovation och bra gameplay till spelindustrin.

– Det finns inga självfallna fel med freemium. Det enda det gör är att ge spelutvecklare mer frihet.

Vad tycker du – är free-to-play-modellen bra eller dålig? Rösta och kommentera nedan.

Bilden ovan är från ett av de mest spelade, och hatade, gratisspelen - Farmville.

Antingen köper jag spelet + månadskostnad + expansioner/DLC + ytterligare skit som säljs ingame (MMO-style). Eller så får jag spelet gratis, expansionerna/DLC gratis, och kan välja att köpa ytterligare skit om jag vill, vilket svårt val :P Freemium är... 29/02 Görs det som i TF2, Tribes: Ascend och World of Tanks t.ex. så blir det väldigt bra. 28/02 inge fel med det så länge dom inte gör itemshop of doom, största ner sidan med f2p istället för p2p är att alla småbarn kommer in i spelet och spammar massa småbarns språk 28/02 http://media.comicvine.com/uploads/6/67064/2107675-not_sure_if_serious_2.jpg 28/02 Free to play är ett gissel då de oftast är sjukt dyrt och betalar man inte får man inte fulla upplevelsen , alternativt betalar man för att "vara bättre än alla andra" ... Det blir ett problem då man måste pröjsa för att ens komma vidare i spelet . 28/02 Det är ju bara vissa spel som är så. Typ bf heroes och bf f4p och några gratis mmorpg spel, för jag har spelat en hel del free to play spel men aldrig varit med om att köpa xp m.m dock kan man köpa xp booster men det är dyrare med riktia pengar då än... 28/02 PopCap. PopTop är den bättre utvecklaren. Giordano Bruno ringer annars en klocka. Mjukvaran bör göras gratis, och utvecklarna avlönas i statliga studios som forskare på universitet, istället för som det är nu. 28/02 Problemet med den modellen är att någon däremot kan betala för att bli avsevärt mycket bättre än andra, så det handlar inte så mycket om det du skriver ovan utan om att den formen av spel är väldigt orättvist (Play 2 Win är ett annat namn som brukar anv... 28/02 World of tanks, LoL, lord of the rings, anarchy online, TF 2? TEAAAAAAM FORTRESSSS """22!! FFS 28/02 Personligen köper jag ytterst sällan DLC och har inte varit intresserad av något free-to-play spel. Slutade spela TF2 när det blev hatt-mani i spelet. 28/02
Skicka en rättelse