På grund av krav från Electronic Arts på förskottsbetalning av spelinköp har relationen mellan butikskedjan och spelföretaget blivit kylig. I Storbritannien drabbas till exempel alla som har förbokat Mass Effect 3.

Butikskedjan Game har varit i blåsväder den senaste månaden efter att bland annat #Electronic Arts krävt att företaget måste betala alla spel som ska säljas i förskott. Det är en enorm förskottskostnad som har skapat problem för Game. Under de senaste dagarna har det kommit fram att butiker i Europa, i synnerhet Storbritannien, inte kommer att ha spel från Electronic Arts i hyllorna efter EA-spelet SSX har släppts. Det inkluderar det massivt förbokade #Mass Effect 3.

En representant för Game i Sverige säger dock till FZ att svenska kunder inte behöver oroa sig.

– Det här inget som påverkar oss i Norden, säger han.

Han berättar att sedan Game blev nekat att köpa in spel på kredit från EA har relationerna varit väldigt frostiga. Företaget ger därför igen i Storbritannien genom att ställa in alla leveranser av spel från spelföretaget.

– Vi har blivit behandlade dåligt av Electronic Arts.

Striden mellan Electronic Arts och Game drabbar båda företagen ekonomiskt. Leveranserna av Mass Effect 3 i delar av Europa ställs in.

Butikkedjans chef, Ian Shepherd, twittrar följande:

– Vi har fått mycket respons, både ilska och stöd. Det är förståeligt. Ingen vinner något på det här, men jag är säker på att vi som bransch kommer att ta oss igenom detta.

De som har förbokat och betalat Mass Effect 3 på Game i Storbritannien kommer att få pengarna tillbaka plus en check på fem pund.

Hur länge striden kommer att pågå är oklart. Påverkas dina planerade spelinköp av butikkedjans kamp för överlevnad?

Electronic Arts vill inte lämna några kommentarer kring konflikten till FZ.

Vissa butiker är bra, andra sämre, som det brukar vara. 21/03 Hmm, jag gillar ändå servicen på butiken i Skövde. De pratar gärna om spel osv. hjälper ofta till med alla möjliga frågor man än ställer. Letar man efter något gammalt beg. spel så letar de ihärdigt, de river och rotar, ringer runt och söker på internet... 21/03 Man hjälper ju varandra på olika sätt, men visst, GAME gör ju egentligen ingenting, förutom att ställa upp en fysisk butik och säljer begagnat och nytt, något som ändå hade skett på internet. 03/03 Ja de fösöker "döda" begagnatmarknaden pga kedjor som Game som aggressivt säljer begagnade spel utan att ge utvecklarna ett öre. När sedan Game kommer krypandes och ber om en favör så går det som det går. Rätt åt dem. 03/03 OK, på det viset. Ja, de kan ju försöka; men jag tror inte det kommer att ske. 02/03 Mjo men jag menar i fysiska butiker :) men såklart alla har sina egna åsikter, men det är vad jag tycker iaf ;) Tråkiga med spelindustrin är att de försöker "döda" begagnat nu, med alla dessa koder o så.. Fast de misslyckas rätt så mycket med det :)) 02/03 Jo, begagnade spel hade visst funnits, det finns ju en liten sak som heter internet :) 02/03 Ja GAME och GameStop har kanske högre priser än vad elgiganten, webhallen osv osv.. MEN jag kan ju säga att servicen är 100 gånger bättre på gamestop ( svårt att säga på game ) än på de andra. Om du kan mycket om spel då bryr du dig inte så mycket om... 02/03 Jag har köpt massor av spel på GAME, har aldrig betalat över en 100:- för nytt spel där. Det gäller att titta in lite då och då och välja rätt butik. Trevlig personal på de ställen där jag handlar. 02/03 Orka förboka, spelet kommer ut förr eller senare. 02/03
Skicka en rättelse