Borta på DN Debatt diskuterar en doktorand i internetberoende hur det kommer sig att ett klassiskt mediedrev präglar debatten kring datorspelande som hobby i samband med äldre generationers kunskapsbrist. Hur tänker du?

En het debatt om spelvåld präglade årsslutet, men något som inte riktigt diskuteras på lika bred bas är synen på datorspelande som hobby. Borta på DN Debatt skriver Daniel Kardefelt-Winter, doktorand i ämnet internetberoende, artikeln "Varför är fotboll så mycket viktigare än datorspelande?" som diskuterar just nämnda diskussionsområde. Han frågar sig varför så många ser ner på datorspelande som hobby, reflekterar över den utbredda okunskap kring ämnet som finns, samtidigt som han för resonemang kring pågående beroendeforskning.

Resonemang han för är många och argumentbaserade, och tidigt i artikeln nämner han enligt honom två viktiga punkter i speldebatten som därmed klipps in här nedan:

Klicka för mer information

– För det första är målgruppen för debatten, de oroliga föräldrarna, relativt okunniga vad gäller både datorspel och datorspelsberoende vilket ökar genomslagskraften för budskapet. Kritisk reflektion försvåras när kunskapen brister.

– För det andra är det barnen som står i skottlinjen när föräldrar lär av experter och forskare att datorspelsberoende är att jämställas med drogmissbruk eller en psykisk störning.

Vår bloggare @Redrum bloggade inatt om artikeln, vari Daniel själv kommenterade och länkade till sin egna sajt vars syfte är att på ett lättillgängligt sätt visa upp aktuell forskning och information kring ämnet.

Om du är intresserad av spelvåldsdebatten som pågick rekommenderar vi att du läser om december-rapporten från Statliga medierådet som pekade på att våldsamma spel inte leder till verkligt våld, en grupp forskares kritik mot rapporten och gensvaret från medierådet som ansåg anklagelserna fullständigt absurda.

Har du några funderingar kring detta ämne? Har du några upplevelser du vill delge gemene man?

tack för länken. Man kan väl dra slutsatsen att medier helt enkelt inte är oberoende. Men ja i sverige ligger vi väl hyfsat ok till. 08/03 Själv tycker jag att datorspelsberoende är sundare än många andra missbruk som finns. Om man nu är rädd för stillasittandet så kan man faktiskt börja gymma. Vad det gäller mat så kan man även göra en ändring där. Köp en sallad istället för en pizza och... 07/03 Sorry, men jag har bara egna erfarenheter att basera mina åsikter på, jag är ingen forskare. Finns säkert gott om både generalisering och fördomar i diskussionerna om dataspelande, och som så många andra "nya tidsfördriv" så reagerar den äldre generatio... 06/03 Ja, förklaringen är antagligen att vi generaliserar och har fördomar. Inget konstigt med det egentligen. Mina anekdoter skiljer sig dock från dina, men eftersom de är anekdoter besparar jag dig dem. ;) 06/03 Mera datorspel åt folket! 05/03 Tycker SvD och DN är hyfsat lika till utseendet, men jag gillar av någon anledning layouten bättre med DN. Med det sagt så tycker jag lustigt nog att SvD är den mer "vinklade" av de båda...känns lite grann som Centerns partiblad :) Googlade wiki för att... 05/03 Hehe, det är väl inte så konstigt, tror du det finns många barn/ungdomar som istället för att någonting fysiskt sitter hemma och plockar med frimärkssamlingen 12 timmar om dagen? :) Datorspelandet lär ju slå frimärkssamlande som tidsslukande nöjeshobby... 05/03 Alltså, så länge man klarar sig / tar ansvar för det man måste så får man väl göra vad man vill med resten av tiden? Jag tycker det verkligen är löjligt med alla konventioner som man tydligen måste ha i sitt liv för att det ska vara normalt. Folk måste... 05/03 Jag läser hellre svd. Jag kanske överdrev något, DN är helt ok i en hel del avseenden, men i andra saknar den mycket och jag upplever den som starkt färgad. Sen handlar ju inte politik bara om skillnaden mellan sossar och moderater.... 05/03 Akuten fick ca 110.000 idrottsrelaterade fall 2011. Hur många skador uppstår som inte behöver akutvård? 45 har dött när dom har utövat idrott mellan 1998 och 2004 Så försök inte säga att fotboll bara är bra för hälsan ;) http://svenskfotboll.se/ImageVau... 05/03
Skicka en rättelse