"WARNING: Exposure to violent video games has been linked to aggressive behavior." Den texten kommer att finnas på spel i framtiden om några republikanska kongressledamöter i USA får som de vill.

Precis som det finns varningstext på cigarettpaket borde det finnas varningstext på spel, tycker några republikanska kongressledamöter i USA. Enligt lagförslaget ska denna text sättas på alla spel som har högre åldersmärkning än EC (early childhood) – alltså tre år: "WARNING: Exposure to violent video games has been linked to aggressive behavior."

– Dataspelsbranschen har ett ansvar till föräldrar, familjer och konsumenter – att informera dem om det potentiellt skadande innehållet som ofta finns i deras produkter. De har upprepade gånger misslyckats att leva upp till det ansvaret, säger en av männen bakom förslaget.

Han menar att det finns mer och mer bevis för att våldsamma spel har allvarlig negativ inverkan på barn. Men vilka forskningsrapporter han stödjer sig på berättar han inte.

– Precis som vi varnar rökare om hälsokonsekvenserna av tobak borde vi varna föräldrar – och barn – om de ökande vetenskapliga bevisen som visar på förhållandet mellan våldsamma dataspel och våldsamt beteende. Som förälder och farförälder tycker jag att det är viktigt att folk får veta allt de kan om det extrema våldet i några av dessa spel.

Landet har redan ett åldersmärkningssystem kallat ESRB, men enligt kongressledamöterna behövs alltså skarpare varningar. Rädsla för våldsamma spel är dock inget USA-baserat fenomen. Både Tyskland och Australien har hårda regler kring vilka spel som får lanseras i landet.

I Sverige finns en viss splittring, men de flesta skulle ändå säga att våldsamma spel inte gör unga till mördare.

Blir du sugen på att döda någon efter en match i #Battlefield 3?

Dom kan ju få sätta varningsetiketter på sina spel då det kanske behövs i USA med tanke på den generella kompetensen och så.. men går de över till att ändra i europa (som dom antagligen tror de har rätt till) så blir jag nog mer arg av det än av vilket... 27/03 Inte helt sant, vi hade länge en filmcensur i Sverige och debatten om filmvåldets inverkan har redan kommit och gått (huvudsakligen mellan 60- till 90-talet). Filmer som t.ex. Motorsågsmassakern orsakade debatter större än de om spelvåld. 24/03 Om något så gör våldet i spelen att jag inte har ett behov av våld i verkligheten. Intressant hur det är spelen som är så farliga medans alla våldsamma filmer klarar sig med en enkel åldersgräns... 23/03 Sådana här föslag är till för att skapa mer jobb till advokater. 23/03 Självklart att spel gör en våldsam, det är därför fängelserna är överfulla med spelnördar. 22/03 http://codyrapol.com/~EvenStevens/These-dont-make-me-Killer.jpg says it all... 22/03 Det handlar snarare om att man då accepterar ett falskt påstående, det finns ingen forskning överhuvudtaget som pekar på att man kan härleda våldsamhet till spelkonsumtion. Det finns däremot massor med forskning som visar att de stater i USA där konsumt... 22/03 Låt dem sätta ett klistermärke på kartongen, vad spelar det för roll. Det kan ju till och med leda till att spel blir mer specifikt för vuxna utan att behöva fördummas eller censureras för att småbarn kanske spelar dem. Om andra forumiter jagar upp sig... 22/03 "Warning! Being part of congress makes you look stupid in front of intelligent people." 22/03 herp derp herp derhp 21/03
Skicka en rättelse