Ny lag kan tillåta att oberoende organisationer får övervaka spelutveckling.

Uppdatering: Denna nyhet är ett 1 april-skämt.

Ursprunglig nyhet: Den amerikanska kongressen har den senaste tiden mottagit en rad förslag för hur nya lagar ska underlätta kontrollen av innehållet i dator- och konsolspel. Bland annat har det inkommit förslag på att spel ska förses med varningstexter på samma sätt som vi i Sverige är vana med från cigaretter, och att spel ska kunna totalförbjudas om det anses att den befintliga klassificeringen inte räcker.

I fredags lämnades ett förslag in till kongressen som innebär att man ska gå ett steg längre. Förslaget, som går under benämningen SAGA (Stop Abusive Gaming Act), handlar om att man vill skapa en lag som gör det möjligt för statligt godkända organisationer att undersöka spel under pågående utveckling, för att redan där kunna kräva korrigeringar av innehåll som av olika anledningar anses opassande. Om spelutvecklarna inte utför de krävda ändringarna kan spelen komma att stoppas redan på utvecklingsstadiet, alternativt beläggas med försäljnings- och marknadsföringsförbud i USA. Enligt uppgift har en del utvecklare redan blivit kontaktade angående pågående utveckling, men kommer alltså tills vidare inte att behöva göra något eftersom lagen ännu inte genomdrivits.

Dagens klassificeringssystem anses undermåliga av ett flertal tunga organisationer och flera namnkunniga politiker säger sig stå bakom förslaget som väntas bli en federal lag. Förslaget väntas gå på remiss till den juridiska kommittén tidigast i nästa vecka. En majoritet anser att det befintliga systemet med åldersklassificeringar av redan färdiga produkter mer fungerar som marknadsföring än åldersgräns, eftersom yngre ofta vill ha spel de är för unga för att spela.

Vissa förespråkare hävdar att spelutvecklare medvetet skulle eftersträva en högre åldersklassificering för att attrahera yngre köpare, och därmed bidra till problemet med ökat våld och sex i samhället, i stället för tvärtom. Med den nya lagen hoppas man kunna påverka utvecklingsprocessen och därmed förhindra utvecklingen av spel med olämpligt innehåll.

Om SAGA blir en realitet, kommer det även att påverka utvecklingen för svenska spelföretag med utvecklingskontor i USA. FZ har frågat två av våra svenska utvecklare hur de ser på SAGA och dess möjlighet att på laglig väg köra över utvecklarnas kreativitet.

Hur kommer den nya federala lagen att påverka er, om den blir verklighet?

Christofer Sundberg, VD, Avalanche Studios

– Vi kommer antagligen inte alls att påverkas av den. I de flesta fall där våra spel har ansetts eller varit våldsamma och/eller sexiga så har det varit på just den amerikanska förläggarens initiativ - inte studions. Vi har sedan starten eftersträvat en mindre sex- och våldsorienterad marknad och äcklas ärligt talat av den smörja som idag fyller våra hyllor och hårddiskar. #Avalanche Studios ser fram mot en utvecklarmiljö fri från upprörande daglig exponering för sex och våld. Vidare hoppas vi att den oroande utvecklingen inom "free to play"-spel kommer att kvävas i sin linda i och med detta beslut. Där, om någonstans, upplever vi att yngre lätt "halkar in" på fel väg eftersom ingen initiell monetär transaktion äger rum.

Fredrik Wester, VD, Paradox Interactive
– Vi har redan kontaktats av amerikanska myndigheter med avseende på bland annat öldrickningen i #A Game of Dwarves och att stridsvrålen i #War of the Roses tydligen ska ha sataniska förtecken om de spelas baklänges. Vi kommer därför att tvingas skicka varje milestone i spelutvecklingen till ett flertal amerikanska myndigheter, bland annat Pentagon och IRS. Vi känner inte att det direkt kommer att påverka timingen av spelen eller hindra utvecklingen med det är klart det är oroande på sikt.

Skicka en rättelse