En kontroversiell scen i den senaste trailern kombinerat med ett uttalande från en anställd hos Crystal Dynamics har lett till en debatt på nätet. Nu försöker utvecklaren att minimera skadeverkningen.

I det nästa Tomb Raider-spelet, som släpps i början av nästa år, kommer Lara Croft att förlora sin bästa vän, bli misshandlad, kidnappad och utsatt för ett våldtäktsförsök. I en intervju med Kotaku berättar spelets producent, Ron Rosenberg, att svårigheterna som drabbar protagonisten gör att spelare kommer att binda sig mer vid henne.

– När du ser henne möta dessa utmaningar börjar du att fästa dig vid henne på ett sätt som du inte skulle fästa dig vid en manlig karaktär.

Intervjun har väckt många starka reaktioner och en debatt pågår i cyberrymden. I en uppföljande intervju av Kotaku menar Karl Stewart, global brand director på #Crystal Dynamics, att Ron Rosenberg bara talade om personliga åsikter och inget annat. Han säger också att det inte alls handlar om våldtäkt i Tomb Raider, utan om "close physical intimidation", vilket fritt kan översättas till "nära fysisk kontakt i skrämselsyfte". Han erkänner dock att om det hade varit en manlig protagonist så hade denna sekvens aldrig gjorts.

Trailern som visar Lara Croft som antastas kan ses nedan. Den omdiskuterade sekvensen börjar vid 2:20.

[video=11655]

Bråkar dom om det där lilla?! 2 sekunders "våldtäkt"? Herregud.. 08/07 Det primära är väl att spelaren vet vad som är verklighet och fantasi. Spel är inte på riktigt. Gillar man inte olika inslag i ett spel behöver man ju inte spela det. Som med film till exempel. Jag har inte sett "human centipede", just för jag anser att... 03/07 Nu vet ju inte jag hur gammal du var under den tiden, men det har varit väldiga ramaskri angående Blood. Inte bara Blood, men även andra våldsamma spel som Manhunt, GTA, Counter Strike etc. Så nej, det är inte okej att sparka runt huvuden i spel, men... 02/07 Usa: Visa en bröstvårta = barnförbjudet Skär av och ät upp samma = pg 11 02/07 Ojdå... gubben tar på tjejen i någon sekund.. VÅLDTÄKT!! VÅLDTÄKT!!! Fy fan vad läskigt :(:(:( Det är ett spel..... Tjejen har inga riktiga känslor eller egna tankar, Det låter som att animerade karaktärer har en mänsklig rättighet och är lika värda som... 01/07 Moralpanik är det enda som får folk att reagera nuförtiden, dessutom verkar det vara det bästa sättet att få sömniga Svensson att vakna upp och släcka branden i skorna. 01/07 Våldtäkt är väl knappast värre än att någon får halsen avskuren. fånigt med all moralpanik 01/07 ...Det handlar om överaskningssex! 01/07 Sekvensen visar ju helt klart ett våldtäktsförsök/sexuellt närmande, inget snack om det. Men jag finner inte det stötande, spel som medium kan väl få ta upp ett ämne som detta utan att det ska behöva vara kontroversiellt. 01/07 Han blandar ihop sina argument så mycket att han på många ställen motsäger sig själv. T ex att mord är skilt från våldtäkt för att mord kan legitimeras i våran kultur och sedan påstår att mordoffer inte är lika mycket offer eftersom att de inte kan klan... 01/07
Skicka en rättelse