Tre år efter Windows 7 tar Microsofts nästa operativsystem ett utseendemässigt jättekliv.

Windows 8 släpps i slutet av oktober. Det berättade #Microsofts Tami Reller på en branschkonferens i Toronto i går, skriver ZD Net. Nästa version av företagets marknadsledande operativsystem beräknas vara redo för förpackning i början av augusti, och om premiärdatumet stämmer lanseras det ganska exakt tre år efter Windows 7.

Windows 8 tar stora utseendemässiga kliv från de två senaste Windows-versionerna (7 och Vista). Det använder gränssnittet Metro, som det i dag återfinns varianter av i Windows Phone 7 och Xbox 360, och det är anpassat för användning med pekskärmar. DirectX 11.1 och integrering av Xbox Live står på menyn för gamers. Det spekuleras i täta kopplingar mellan Windows 8 och nästa Xbox-version, men hur det blir i praktiken vet vi förstås inte i nuläget.

Om du uppgraderar från tidigare Windows-versioner blir priset för grundutgåvan av Windows 8 synnerligen överkomligt. En nedladdningsbar uppgradering från Windows XP, Vista eller 7 väntas kosta 40 dollar (uppskattningsvis 300-400 kronor), medan uppgraderingsversionen på dvd lär gå loss på 70 dollar (vi gissar på 500-700 kr).

Är du nyfiken på Windows 8 kan du sedan en tid tillbaka ta hem och köra en testversion av operativsystemet. Tilläggas ska att användning sker på egen risk.

Jag försöker se metro som en "hub", där man ser allt på en gång, lite som widgets alltså. Ett musklick senare, när jag kollat om jag fått några mail eller hur vädret är just nu eller vad jag nu vill kolla, är jag ju i "gamla hederliga" Desktopläget..... 26/07 Själv föredrar jag Writer från OpenOffice. Spelar en hel massa, ett gäng timmar om dagen när jag får chansen, men inte har jag en monsterdator för det. Det finns faktiskt en hel drös roliga spel som inte kräver DX10+ eller en quad core. Det enda sorglig... 14/07 Jag tog för givet att folk på den här sidan har en sådan dator, allt annat vore riktigt riktigt sorgligt. Sajten riktar sig inte direkt till folk som bara skriver i Word och porrsurfar. 14/07 kommer vara väldigt förvirrad i början.. 12/07 Kommer troligen att byta upp mig från Win7 till Win8. Har själv kört alla tre "test"-versioner på olika datorer, tyvärr så fungerar inte Release Preview alls ihop med mitt X79-system; fryser vid oregelbundna intervaller. Win8 har bättre stöd för flera... 12/07 Jag ser absolut ingenting jag vill ha i Windows 8. Vill jag använda ett tablet OS med tablet funktioner så skulle jag använda mig av en tablet. 12/07 UI:t är gräsligt 12/07 Jag hoppas att du inte köper något annat än livsmedel i livsmedelsbutikerna, det vore ju för hemskt. 11/07 I princip allting FZ skriver om har spelkoppling. Datorspel körs med närmast förkrossande majoritet på Winsows-maskiner, och därför känns en eller annan nyhet och recension om Windows motiverade. Antalet kommentarer på denna nyhet visar att det även fin... 11/07 Nu tycker jag att vi slutar bråka, ställer oss i ring och sjunger "we shall overcome" 1, 2, 3, 4 - WE SHALL OVERCOOOOOME 11/07
Skicka en rättelse