Ouya – en konsol med öppen källkod – nådde sitt mål på nästan en miljon amerikanska dollar på Kickstarter under det första dygnet. En helt ny typ av konsol kommer alltså att lanseras på marknaden snart.

På crowd-sourcing-sidan Kickstarter har ett gäng innovativa människor skapat ett projekt för en helt ny typ av konsol. Ouya, som den heter, ska baseras helt på öppen källkod. Vem som helst ska kunna ändra i mjukvaran på konsolen och utveckla spel för den.

– Vi förstår, smartphones och tablets får alla nya titlar – de är "det heta". Konsolmarknaden driver bort utvecklare. Vi har sett en flykt av smarta människor: några av de bästa, mest kreativa spelutvecklarna är fokuserade på mobilspel och sociala spel eftersom dessa plattformar är mer utvecklarvänliga. Och de som fortsätter att utveckla konsolspel kan inte vara så kreativa som de hade velat, skriver gruppen på sin Kickstarter-sida.

– Det är dags att ta tillbaka innovationen, lusten att experimentera och kreativiteten till den stora skärmen. Dags att göra spel mindre dyra att göra och mindre dyra att köpa. Med alla våra teknologiska framsteg – borde inte kostnaderna gå ned? Gaming skulle kunna vara billigare!

På 30 dagar skulle 950 000 amerikanska dollar (alltså ca 6,6 miljoner kronor) samlas in. Men på mindre än 24 timmar hade målet passerats med råge. I skrivande stund ligger summan på drygt 1,7 miljoner dollar!

Priset på konsolen är väldigt lågt. Den som donerar 95 dollar, ungefär 660 kronor, eller mer får konsolen när den har tillverkats. Hur mycket den kommer att säljas för när den släpps på marknaden är inte spikat, dock.

Vad tror du om den nya konsolen?

http://www.kickstarter.com/projects/ouya/ouya-a-new-kind-of-video-game-console/widget/video.html

Skicka en rättelse