Minecraft-skaparen tror att ett öppet Windows gör framtiden till en roligare spelplats.

Det har varit en tung vecka för Windows 8, med misstroendeförklaringar från flera tunga röster i spelbranschen. Det började med att #Valve-chefen Gabe Newell kallade Windows 8 för "en katastrof för alla i pc-branschen". Newell antydde att Windows 8 blir mer slutet och att detta kommer drabba utvecklarnas kreativitet.

#Minecraft-skaparen Markus "Notch" Persson ger sin syn på framtiden för spelbranschen i en Reddit-diskussion, och han menar att ett slutet Windows 8 skulle vara riktigt dåligt för indiespelscenen.

– Om Microsoft beslutar att låsa Windows 8 är det väldigt, väldigt dåligt för indiespel och för konkurrensen överlag. Om vi kan ha tillgång till öppna plattformar kommer det finnas en mängd väldigt intressanta spel om tio år, vid sidan av de gigantiska AAA-titlar som vi alla älskar.

Notera Perssons "om" – han säger inte att Windows 8 blir mer slutet. Kritiker har varit inne på att Microsoft låser in marknaden genom att ställa krav på utvecklare som vill sälja sina spel i Microsofts onlinebutik. Gabe Newell fick medhåll av #Blizzards Rob Pardo ("Trevlig intervju med Gabe Newell. Inte fantastiskt för Blizzard heller.") och #Sonys John Smedley ("Måste hålla med Rob Pardo och Gabe Newell angående Windows 8.").

Windows 8 släpps den 26 oktober. För att balansera eventuellt kritiska kommentarer i denna nyhets diskussionstråd avslutar vi med informationen att det kommer finnas en Microsoft-surfplatta som sannolikt fungerar ypperligt med Windows 8:s pekgränssnitt samma dag som operativsystemet släpps. Ska du absolut ha Win 8 på releasedagen rekommenderar vi en sån också, så att du har en backup om du är missnöjd med operativet på din vanliga pc.

Tror jag inte,spel uvecklarna kommer fortfarande att säga var och hur man ladda ner spelet. Blir som det är nu vid ex förköp att på steam får du ex en typ av reward och på ms store får du en annan och på origin en tredje. Kan givetvis bli att vissa titt... 04/08 Precis min poäng... Men visst. Börjar det dyka upp många spel på windows-marknaden så kanske casual-gamern lätt glömmer bort att tjänster som steam finns. 03/08 Finns inte en chans dom kommer göra windows 8 helt slutet , inte ens på macosx är det så. 03/08 vad hindrar tillverkarna från att kringgå ms webbutik? Eller planerar de även göra windows 8 slutet så det inte går att installera sånt som man laddar ner från nätet/har på skiva? Det vore i så fall en dödsstöt för microsoft :) 03/08 Det är därför jag skrev att jag inte är helt säker. Med MS kan man aldrig vara helt säker heller. Dom vill ju låsa OSen så mycket som möjligt nu för tiden. 03/08 Ser fortfarande inte problemet för dom som släpper spel på det gamla vanliga viset, a steam , origin, separat nedladnning etc. Känns som att kritiken egentligen handlar om plattor med w8 även om man gärna bara säger windows 8 rakt över. Att microsoft... 03/08 Notch som statsminister! 03/08 Du tror inte att om Valve skulle ha gjort ett eget system, så skulle det bli ett slutet system? Eller skulle dom göra så att alla kunde använda det och sälja sina spel via det? // Edit Efter det inlägget så känns det ironiskt att följande inlägg har fåt... 03/08 Metro är väl precis som Firefox OS i pirncip bara appar gjorda i html5 + javascript? Det lär väl knappast vara något för lite tyngre och bättre spel... Kanske att det går att göra något kul med WebGL på sin höjd, om det nu finns stöd för det, microsoft... 02/08 Din kommentar tillförde inte något till konversationen. Därför fick du minus. 02/08
Skicka en rättelse