Ubisoft vill tjäna mer på pc-marknaden genom att storsatsa på free-to-play.

#Ubisoft hävdar att piratkopieringen av deras pc-spel uppgår till ungefär 93 till 95 procent. Med andra ord skulle detta betyda att för varje exemplar Ubisoft säljer är det nio stycken som piratkopieras.

Svaret på de svarta siffrorna är enligt Ubi: mer free-to-play åt pc-gamers!

– Vi vill utveckla pc-marknaden och free-to-play är rätt väg att gå, säger Ubi-chefen Yves Guillemot i en intervju med Gameindustry.

Han fortsätter:

– Fördelen med F2P är att vi kan få intäkter från länder som vi inte tidigare kunnat få – platser där våra titlar spelades men inte köptes. Med free-to-play får vi inkomster, det får varumärken att överleva längre.

Guillemot menar att F2P är ett sätt att komma närmare spelarna.

– På pc är det bara fem till sju procent av spelarna som betalar för F2P-material, men normalt sett är det ändå bara fem till sju procent som betalar överhuvudtaget. Resten piratkopieras. Siffran ligger på runt 93 till 95 procent, så utfallet blir ungefär detsamma. Intäkterna vi får från F2P-spelarna är mer långsiktigt, så vi kan fortsätta skapa innehåll.

På Gamescom förra vecka utannonserade Ubisoft bland annat F2P-titlarna #Anno Online och #Might and Magic: Heroes Online. Och det är bara ett par exempel i det alltjämt växande gratisutbudet.

Ubisoft och pc-spelarna har som de flesta känner till en ansträngd historia. Kritiken mot Ubis orimliga drm-skydd och det faktum att pc-spelarna får vänta orimligt mycket längre på titlarna än konsol-gamers är två av de hetaste potatisarna.

Men är free-to-play rätt väg att gå för att framtiden ska bli ljusare?

Jag blir bara less på alla som är lata och skriver stöld i fel sammanhang även om det precis som du säger finns många gråzoner så kan man iallafall försöka där det är enkelt att särskilja begreppen. 29/08 Då tycker du alltså att om jag går på en matlagningskurs och kommer hem och lär min familj det jag lärt mig är fel och ett "intrång" på kursledarens rätt? Eller om jag läser något i en bok och återberättar det ordagrant för någon som inte betalt för bok... 28/08 Nope det e fortfarande intrång på någons sk "rätt". Stöld är av en fysisk vara , ej ide' där är det andra saker som gäller tex. angående upphovsrätt och pantenträtt , inte stöld. Hackar man en bank gör man dataintrång och stjäl egentligen ingens fysiska... 28/08 Det regnar i Göteborg... Nä du har rätt. Det är onödigt av oss att sitta här och brusa upp oss. Jag såg att du först citerade mig, sedan skrev du det om "mig och mina polare". Jag tog det som att du anklagade mig för något och då blev jag upprörd. Säger... 28/08 Stöld behöver inte kräva en fysisk vara som försvinner, du kan till exempel stjäla någons idé och ta patent på den. Du kan hacka en bank, och stjäla pengar ifrån någons konto, digitala summor. Men om du kopierar någons idé och gör verklighet i den utan... 28/08 Stöld = Kräver fysisk vara som försvinner. Piratkopiering är Piratkopiering , inget annat. 28/08 Jo. Det är ju även olagligt att bära hattar på vissa ställen enligt lagen också. 27/08 Nja, jag antar att du menar att folk är kluvna om det är "fel" eller inte, såvida man inte ser det ur ren juridisk synpunkt där det är ganska klart att olaga spridning av upphosrättsskyddat material inte är Ok. (Inte "stöld" alltså, men likväl ett brott... 27/08 Om det är OK att ladda ner är en tolkningsfråga, den generella synbilden på att tanka hem spel är att det är fel. Men människor är väldigt kluvna i om det faktiskt är stöld eller inte. 27/08 Nu var detta en öppen diskussion på ett forum, inte ett samtal mellan fyra ögon. Hade vi suttit på ett café och jag sagt "du och dina polare" så hade jag förstått om du hade tagit det personligt. Men nu var det ett "samtal" mellan flera olika parter där... 27/08
Skicka en rättelse