Warszawaupproret inträffade från augusti till oktober 1944 och är ett av Polens mörkaste ögonblick. I helgen släpptes spelet som baseras på händelserna. FZ visar hur blandningen mellan strategi, action och historielektion ser ut.

#Uprising 44: The Silent Shadows släpptes i helgen till pc och är ännu ett spel med andra världskriget som kuliss. Men istället för att spela som soldat antar du rollen som en rebellmedlem. Och istället för att vara strategi eller shooter är spelet bägge delarna.

Men mest intressant är kanske att den polskutvecklade titeln baseras på ett av landets sorgligaste kapitel.

Warszawaupproret inträffade 1944. Röda armén stod vid portarna till den polska huvudstaden redo att strida mot tyskarna. Flera förband baserade i Warszava stred för att göra frigörelsen lättare – men någon hjälp från Stalins armé fick de aldrig. Diktatorn stoppade sina soldater vid utkanten av staden medan tyskarna kunde samla sina trupper och krossa upproret och i princip jämna staden med marken. Hundratusentals människor dog.

Kan spelet göra den här historien rättvisa? Är du nyfiken på att se mer finns två filmer undertill och spelet finns att köpa på Gamersgate, Green man gaming och Get game. Är det något du ämnar att göra?

[video=12394]
[video=12461]

helt riktigt många kan känna att det är magstarkt att göra ett spel på balkan, vist skulle det nog kunna finnas intresse. men jäkligt svårt att inte då heller ge stöd för nån sida. oavset segrare så var det inte bara serber som begick brott där nere.... 19/09 Visst är det bra att kunna gå vidare, absolut. Frågan var bara när - vissa saker kan fortfarande vara känsliga för många personer. Sedan angående kriget på Balkan, så undrar jag bara rent spontant vilket intresse det finns för det? Jag vet inte riktigt... 19/09 är väl bättre att man kan göra ett spel för att visa att saker går vidare oavset vad som händer, itne direkt att jag vill se ett spel igen där man sköter ett dödsläger, finns en kopia av doom 1-2 eller vilket det var där man skulle "död" judar. 19/09 När jag skrev "Irak-kriget" så syftade jag givetsvis inte på Iran-Irak, utan på det senaste då USA med allierade invaderade Irak för att avsätta Saddam H, som pågick 2003 till 2011. (Därför jag skrev "(andra) Irak-kriget".) Och det tidigare kriget, år... 19/09 Vad har nyhetsrapportering med fiktion att göra? Det är väl en sak att rapportera vad som har hänt och vad som händer, en annan sak att mer eller mindre godtyckligt fabricera händelser för att skapa underhållning. Sedan om det är lämpligt (än) eller int... 19/09 öhh ännu tätare inpå? iran-irak 1980 talet, Balkan 1990-2000 talets början. :) nån fler som sov på historian genom högstadiet? 19/09 walter_iego skrev att det var för tidigt att göra spel på balkan-kriget på grund av att det var för tätt inpå. Jag nämnde att det redan har gjorts spel på Irak-kriget som är ännu tätare inpå. 19/09 vadå för tät inpå? skare liksom vara ett problem? då måste vi ju även sluta rapportera nyheter om Syrien, inte några filmer om irak kriget, inget alls. 19/09 vad har irak kriget med Korea eller balkan överhuvudtaget att göra? 19/09 Ser halvruttet ut och kan ju inte direkt påstå att Warsawa upproret intresserar mig personligen. Tyvärr är det nog ytterligare ett spel som glorifierar "de allierade" och demoniserar axelmakterna, även om det är totalt rättfärdigat i detta fallet. 18/09
Skicka en rättelse