Tidigare Square-chefen Hisashi Suzuki skräder inte orden när han förklarar hur han tycker att det gått sedan Square och Enix slogs samman 2003.

En gång i tiden var #Square och #Enix två separata företag vars serier som Final Fantasy och Dragon Quest konkurrerade om spelarnas gunst. Men sedan 2003 slogs de tidigare konkurrenterna ihop och bildade #Square Enix. Sedan dess har (främst) Final Fantasy-spelen tappat mycket anseende bland kritiker och spelare. Efter nya ekonomiska bakslag i senaste inkomstrapporten ger tidigare Square-bossen Hisashi Suzuki sin syn på vad som gått snett:

– Sammanslagningen blev ett totalt misslyckande. Det finns ingen vision för framtiden, twittrar Hisashi Suzuki.

Att komma med så direkt och öppen kritik är väldigt ovanligt i Japan. Hisashi Suzuki är också starkt kritisk mot att utvecklingskostnaderna för Square Enix-spelen är för höga. Han själv slutade på Square Enix 2005 och är numera anställd som chef på #Sega.

Sammanslagningen mellan Square och Enix planerades långt innan 2003, men ihopslagningen dröjde på tiden eftersom Enix var osäkra på Squares ekonomi efter floppen med filmen Final Fantasy: The Spirits Within.

Kan man inte kickstarta en ifrånkoppling? ;) 11/11 Deus Ex: Human Revolution är INTE utvecklat av Square Enix, alltså blir det ganska meningslöst att ta upp det i sammanhanget. Att Square Enix tillverkade och distribuerade DE:HR kan ju knappast räknas till bolagets track-record som spelutvecklare. OnT:... 11/11 Ja Square gjorde ett så bra jobb själva. Synd att det är som det är idag.... Men tack och lov har jag ialf spelat många spel av squareSOFT och dom är kiicksuassu :). 10/11 Om man ser efter säg Square Enix spelet 'Deus Ex; Human Revolution' så är Square enix knappast något misslyckande.. 10/11 Ja fyfan, Final Fantasy-serien behöver bli taken out of its misery sen länge. 10/11 Man får i varje fall ge dem tummen upp för att de försökte. 10/11 Jag med :P 10/11 De va lite för mkt i ff13 som bara va mer irriterande än kul Jag har själv inte Orkat klara spelet o jag har ändå bara sista bossen kvar jag kommer Ge FF Versus 13 en chans och om de blir bra så får vi se med framtida spel men blir de en besvikelse så... 10/11 När jag såg filmen hade jag aldrig spelat något FF spel, således tyckte jag då att den var helt OK. Jag tror nog att det är så den filmen funkar, förväntar man sig att den skall ha någonting med spelen att göra så blir man besviken, men om man bara förv... 10/11 FFXIII kändes som ett spel som man kunde spela från quest till quest för att komma igenom storyn... men när jag lagt ca 30-40 timmar på spelet så kommer jag till en boss där jag inser att jag aldrig kommer att klara av bossen och att jag antagligen gjor... 10/11
Skicka en rättelse