Frilansaren Eric Neighers Natural Selection 2-recension innehöll så många faktafel att recensionen gjordes om – men på Metacritic finns den kvar.

Metacritic är en sajt som sammanställer spelbetyg från ett gäng olika tidningar och spelsajter. Sajtens policy är att enbart godkänna en publikations första recension, och det här arbetssättet har nu kritiserats i och med att Metacritic vägrar ta bort en felaktig recension.

En #Natural Selection 2-recension publicerad på Gamespot av frilansaren Eric Neigher innehöll så många faktamissar att recensent-chefen Kevin VanOrd bestämde sig för att ta bort den. Istället har en ny text publicerats, där betyget höjts från det tidigare 6/10 till 8/10.

– Ja, kritikerna vi använder oss av vet – och jag pratade med Gamespot-teamet om det denna veckan – att vi bara accepterar den första recensionen och det första betyget som publiceras för ett spel. Jag är tydlig med denna policy med varje ny publikation vi går med på att använda oss av. Det är en säkerhetsåtgärd för recensenter som skapades 2003 efter att jag fick reda på att flera publikationer pressats att höja spelbetygen (eller ta bort recensioner) för att tillfredsställa externa influenser, säger Metacritic-chefen Marc Doyle till Kotaku.

Med tanke på hur viktigt Metacritic-betyget blivit för många utgivare (och i förlängningen därmed också spelutvecklarna) så tycks det alltså som att Natural Selection 2-teamet hamnat i kläm.

När FZ recenserade spelet tyckte vi att det var mycket bra.

Sedan har Metacritic en för stor makt då de väljer vilka recensioner som ingår i betyget. Jag har sett en och annan väldigt oseriös blogg-recension med som dragit ner betyget på ett spel. Kan ju öppna upp för mutor till Metacritic det med? 24/11 Sedan har jag märkt att flera användare gett t. ex. en etta i betyg till ett spel de gillar av misstag men inte fått ändra det eller vetat hur man gör? Kontakten med dem är väldigt otrevlig av min erfarenhet. Betyg är dessutom väldigt subjektiva, en agg... 24/11 Metacritics är det värsta som nånsin hänt spelrecensioner. Alla ska klämmas in i Metacritics fyrkantiga 60-90 skala oavsett själva texten i recensionen eller vad recensenten eller hans redaktör använder för betygskriterier. Och att sen spelföretag använ... 16/11 Löjligt att inte kunna ändra sig det minsta, policyn är bra, men den var uppenbarligen inte menad för dessa saker. Dom känns bara skitnödiga att inte kunna lyssna alls. 15/11 Det är en fin tanke bakom policyn men dom borde tillåta undantag. Nu länkar dom till en recension och ett betyg som inte ens finns längre...ganska märkligt. 15/11 Natural Selection är enligt mig ett av de bästa spelen som släppts i år för den prisklassen, tycker spelet slår BF och CoD med hästlängder om vi ska hålla oss inom FPS genren. 60 dollar spel som man får ut mindre glädje av, usch. 20 dollars titel med... 15/11 Tomten gav mig en tröja en gång, han är elak! 15/11 Jag tror inte det finns någon press i efterhand idag att höja betyg bara många fina sedlar under bordet innan för att höja dom. 15/11 Absolut, men nu verkar det ju inte direkt vara så i detta fallet. Hur som, oavsett om det är en känd spelrecensent som gett betyget eller ej så är det alltid en bra idé att läsa vad som skrivs. Prototype 2 är väl ett bra exempel på det. 15/11 Litar man Metacritics är man ju bra konstig, tror ni på tomten också eller? :| 15/11
Skicka en rättelse