Efter nästan två och en halv månad har Arma-utvecklarna nekats sin ansökan om borgen. En strejk inom rättsväsendet i Grekland har försenat deras rättegång med flera veckor.

Det var i september i år som Ivan Buchta och Martin Pezlar från #Bohemia Interactive greps för spioneri. Brottet ska ha handlat om att fotografera militärbaser på den grekiska ön Lemnos. Själva säger de två utvecklarna att de bara var på semester.

– De är i en cell med över 25 personer, de sover på marken och får mat två gånger om dagen, säger Ivan Buchtas pappa i en intervju uppsnappad av Eurogamer.

– Våra pojkar säger inte längre att det är okej och att de klarar sig när vi pratar i telefon. Efter domstolens beslut hör vi bara från dem något som ingen förälder någonsin vill höra: "Mamma, pappa, snälla – rädda oss", säger en av utvecklarnas mammor i samma intervju.

Föräldrarna är besvikna på hur den tjeckiska utrikesministern har hanterat fallet. Men spelstudion och många fans har visat ett stort stöd. Bland annat har en vykortskampanj i syfte att stödja de fängslade utvecklarna startats.