Senaste dygnet har det börjat surra kring hur kvinnor i många lägen blir illa behandlade inom spelindustrin. Som motreaktion har det även dykt upp anledningar till varför de är kvar, och hur de kan få stöd.

Vi förtjänar alla att uppmärksammas för vilka vi är och hur vi presterar, och inte vilken bild folk får baserat på vilket kön vi är födda till. Senaste dygnet har twitter kokat till ordentligt sedan Kickstarter-involverade Luke Crane ställde frågan: "varför är det så få kvinnor som skapar spel?". Reaktionerna kunde knappt vänta på sig, och hashtagen #1reasonwhy har dragit till sig en uppsjö med exempel där branschfolk diskuterar situationer där kvinnor på olika sätt blivit orättvist behandlade. Några exempel följer nedan:

Även huvudförfattaren bakom #Dragon Age III: Inquisition, David Gaider, har bloggat om problematiken. Han delger en reflexiv berättelse om hur komplicerat det är, och att man i vissa fall helt enkelt är blind för motpartens världsbild.

Det är dock inte bara i spelbranschen som problemen hopar sig, utan även i exempelvis onlinespel generellt. Ett bra exempel är sajten FatUglyorSlutty där tjejer skickar in bilder och bevis på när människor beter sig oerhört illa mot dem i onlinesituationer.

Fast allt i branschen är självfallet inte fy och tvi, ens på den här fronten. Som motstånd och motiverande faktor skapade ovan nämnda Rhianna Pratchett hashtagen #1reasontobe, där allsköns kvinnor berättar om varför de älskar sina jobb, spel, och vad som får dem att fortsätta brinna.

Därtill har även hashtagen #1ReasonMentors dykt upp, där folk efterfrågar och visar intresse för att stötta kvinnor i industrin, inom alla de områden. Exempel är högt uppsatta inom #Irrational Games och #Ubisoft.

Det här är liksom alla jämställdhetsfrågor en komplicerad fråga, men en bra utgångspunkt är att vara öppen för att alla är individer, och inte i första hand del av en könad ordning. För bara någon timme sedan skrev vi om en svensk spelarindelning på 53 procent män och 47 procent kvinnor, vilket i sammanhanget kan vara värt att ha i bakhuvudet.

Har du några berättelser där du själv uppmärksammat liknande beteenden?

Jag har inte FZ som hem. Läser mycket men kommenterar ytterst lite. Jag ser det inte som något problem. Jag ser det som politiskt korrekt skitsnack o därmed nåt man ska skratta åt. 06/12 Tvivlar på att spelbranchen är värre än någon annan bransch det är ju inte okej för det givetvis. Men på nått sätt får jag lite aftonbladet-explosions vibbar av den här diskussionen. däremot är målgruppen för spel oftast unga killar. deras intressen kom... 29/11 Jag är själv en genusförespråkare och har jobbat/är aktiv med att få fysiker i den naturvetenskapliga världen att inse ojämställdheten. Detta har sitt ursprung i att jag är en man med utländskt påbrå och kan därför relatera en del och dra paralleller... 29/11 Det är därför som man prövar sina hypoteser innan man axiomatiskt börjar ta dem för givna. "Diskriminering är, i sin bredaste definition, när en person eller grupp av personer gör åtskillnad mellan olika människor, inte på grund av meriter eller kvalite... 29/11 Ja det verkar ju inte vara dom smartaste kvinnorna som blir feminister och genus-"forskare". Som alla läskunniga själva kan se så håller deras argument inte alls. Min egen fru har 132 i IQ, är högutbildad, lirar spel dagligen (på PC) och tycker att femi... 29/11 Kvotering är alltid diskriminering eftersom den sätter en grupp människor före en annan baserat enbart på denna grupptillhörighet istället för lämplighet. Genom att genomföra den kompensation du nämner vänder man bara på det påstådda problemet och har... 29/11 Kanske är det så att det är en slags motreaktion från vuxna män att behandla kvinnor i spelbranschen som skit, därför att tonårsbrudar behandlade männen som skit när de gick i skolan och var töntiga spelpojkar... Att de hyser agg fortfarande, att tjejer... 29/11 Förstår inte riktigt vad du menar, men om du menar att du inte ser problemet på din mammas arbetsplats så är det för att vi i Sverige till stor del har jobbat bort sånt i arbetslivet över tiden med hjälp av t.ex. fackliga organisationer och en bred allm... 28/11 Jämställdhetsprojekt kan vara bra eller dåliga beroende på hur de genomförs. Även om vi inte ser positiva resultat efter en vecka så tror jag verkligen på att Sverige kommer bli en rikare nation när vi blivit av med alla påhittade hinder som vi själva... 28/11 Roligt när man kommer ut på nätet och läser om de här "problemen" och sen kommer man till morsans jobb på en gammal industrifabrik där männen i det här fallet hade varit "sexistiska svin" medans alla är jättebra vänner ändå! 28/11
Skicka en rättelse