Final Fantasy XIV-chefen Naoki Yoshida säger att företaget inte har råd med en till superflopp i stil med det kritiserade onlinerollspelet.

När MMO-titeln #Final Fantasy XIV lanserades hösten 2010 blev det en riktig praktflopp. Sedan dess håller spelet på att göras om och släpps snart i en nyversion med namnet #Final Fantasy XIV: A Realm Reborn. Men enligt nuvarande FF XIV-chefen Naoki Yoshida kan ytterligare ett misslyckande i samma stil hota hela #Square Enix framtid.

– Vi kommer inte göra ett misstag som FF14 igen. Om vi gör det har det kapaciteten att förstöra företaget, säger Naoki Yoshida till Kotaku.

Han erkänner att han redan 2010 ansåg att det var ett misstag att lansera spelet i dess befintliga skick. Olika tester hade givit negativa reaktioner från speltestarna, och Naoki Yoshida tror att det berodde på att spelet helt enkelt inte var tillräckligt modernt. Istället för att bara försöka särskilja det från #Final Fantasy XI hade det varit bättre om utvecklarna hade inspirerats mer av #World of Warcraft, anser han.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn lanseras någon gång nästa år. Det återstår att se om fansen kommer att ge spelet en andra chans.

Vem är du att bestämma vad "riktiga" (vad det än nu ska betyda) spel är? ( 30/11 När jag tänker äldre öppna spel så tänker jag dock Square, inte Square Enix (har bara gått ner sen Enix kom med i bilden). I Final Fantasy-serien finns det inte ett spel jag gillar som Square Enix utvecklat. Sen gillade jag väl inte FFX som Square utvec... 29/11 Skulle inte göra mig något om dom försvann, har inte tyckt om deras spel sen 9an. Möjligen var 10an okej också men efter det vette sjutton. Karaktärerna har blivit tråkiga och utseendemässigt ser männen ut som kvinnor. 29/11 nölitt födålet ärre! 29/11 Japp. Men då var det ju gamla Square och Enix var inte med i bilden ännu. Final Fantasy, Chrono Trigger och Secret of Mana. Grymma grymma spel. 29/11 Jag saknar de gamla relativt öppna singel player RPG spelen som Square Enix en gång gjorde. Jag spela i en värld som har hemligheter, bakgrundshistorier och ett djup. Om de gick tillbaka till sina rötter så kanske de lever vidare. 29/11 Vad synd att det kommer att floppa igen då. Förstår allvarligt inte hur man som företag kan vara så fruktansvärt inkompetenta så länge. Jag skulle glädja mig om vi blev av med dom. 29/11 PS1 spelen var ju grymma! X var också bra! 29/11 Gör dom ett spel som ff 7-10 men som ser lika el bättre ut en 13 så köper jag dag 1! Hoppas X hd kommer i vinter! Vill ha den till vitan över allt annat tom persona 4 golden! 29/11 Provspelade FF14 alpha hemma hos en kompis igår, sjukt vackert spel med tusen gånger bättre kontroll, musik och gameplay än 1.0. Inte en chans att det blir ny flopp, en given hit för mig. 29/11
Skicka en rättelse