Ron Gilbert tycks vara lite ledsen. När Disney köpte Lucasfilm fick de inte bara chansen att göra vad de ville med Star Wars. Nej, de fick också rättigheterna till #Lucasarts dignande skattkista av klassiska varumärken, som Monkey Island och #Maniac Mansion. Och nu förstår du säkert varför Ron Gilbert verkar lite modfälld.

– Jag har svårt att tro att Disney kommer göra något med dem, jag tror de har mycket viktigare saker att göra som kommer ge dem mycket mer pengar, så som Star Wars. Och de sa – när de offentliggjorde hela affären – att de kommer fokusera på mobilspel. De gör inte pc-spel, de gör inte konsolspel, det är helt enkelt inte deras fokus.

Han fortsätter.

– Det är sorgligt på ett sätt. Ja, jag önskar jag ägde Monkey Island och Maniac Mansion. Att Lucasarts ägde dem var jag ganska okej med. För jag gjorde dem där. Men nu när någon annan äger dem känns det konstigt.

Gilbert tycker det är han och ingen annan som ska göra Monkey Island. Och han är åtminstone en gnutta optimistisk mitt i all pessimism.

– Det är inte som att jag skulle kunna erbjuda dem tillräckligt med pengar för att de skulle tjäna på det. De verkar vara ett företag som samlar på sig ip:n, och det oroar mig. Om det hade varit någon annan än Disney som köpte dem så skulle jag försöka samla ihop pengar och köpa tillbaka dem. Men bara för att det är Disney – kanske inte. Men vi får se. Man vet aldrig.