I efterhand kanske det inte var så klokt att låta folk beställa mord på sina Facebook-vänner.

I höstas fick #Square Enix rejält med kritik för sin reklamtrailer för #Hitman: Absolution som innehöll ett gäng nunnor i utmanande latexunderställ. Nu är utgivaren i blåsväder igen efter en reklamkampanj där folk uppmuntrades att beställa mord på sina Facebook-vänner.

Enligt Gamasutra skulle personen du ville likvidera beskrivas med ett par förvalda attribut, bland annat "stora öron", "små bröst" eller "liten penis". Såväl allmänheten som andra spelutvecklare reagerade starkt, med hänvisning till det allt större problemet med nätmobbning. Särskilt med Amanda Todds självmord i färskt minne. Kampanjsajten stängdes därför ner inom ett par timmar och senare kom också ett uttalande från Square Enix till Kotaku.

Earlier today we launched an app based around Hitman: Absolution that allowed you to place virtual hits on your Facebook friends. Those hits would only be viewable by the recipient, and could only be sent to people who were confirmed friends.

We were wide of the mark with the app, and following feedback from the community we decided the best thing to do was remove it completely and quickly. This we've now done.

We're sorry for any offense caused by this.

Skev världsbild....jaha..? Alla är partiska. Fast, nu behöver vi inte dra det så långt som möjligt. Min poäng var att man måste stå upp för själv, annars gör nån annan det. Håller du inte med om det, så tycker vi olika. Jo det är precis vad jag kan. ta... 19/12 Frågan är vad du har för verklighetsuppfattning egentligen? Det finns och har länge funnits gott om filmer med våld som går att härma. Var drar du gränsen om vad som är ok? Det sänds dagligen serier på TV där folk skjuter varandra, men du kanske är emot... 08/12 Då har vi lite olika åsikter. Det handlar mer om sunt förnuft, men vissa saknar det, skiter i det eller tycker att det inte är relevant. Med din logik så kan man göra en film där man går runt och skjuter folk på en skola, så länge man sätter 18+ så är... 07/12 Vad är det för vits att sätta en åldersgräns om man sen ändå ska behöva ta hänsyn till småbarn? Din logik är inte mycket att hänga ens i utegranen... 07/12 Otrygghet är din väg framåt alltså? Hoppas inte du bryter benet en dag eller liknande och blir svag och andra rycker på axlarna och låter dig gå under. Då skulle du nog fundera ett varv till på vad du skrivit. Men då skulle du inte få någon respekt för... 06/12 Nä, i modern tid har det ju snarare varit just bevis på psykisk ohälsa och/eller defekter. 06/12 Nej du har rätt där, blev bara så ställd att någon kan ha en så skev världsbild. Skulle vara kul att veta om han bara leker toughguy eller om stackarn verkligen har dessa tankar? Total brist på empati är ju inte direkt ett bra tecken för psyket. 06/12 Du är så himla tuff. Lätt för dig att säga, som sitter fast i ett av världens mest utvecklade länder och tillgång till det mesta man kan önska sig. Kan lova dig att du knappast kan applicera "naturens lag" på någonting i din närhet, inte ens med den otr... 06/12 Jävla stolpskott, maken till skev världsbild har jag fan inte sett. Ett fungerade samhälle fungerar inte med "naturens lag" som du så fint förespråkar. Den typens mentalitet lever starkt i land som Somalia så jag ser gärna att du flyttar dit då du hade... 06/12 Håller med. Det e riktigt patetiskt! Vadå nätmobbing?? Det e en kul grej! Angående Amanda Todd o det här med nätmobbing så skrev jag på Escapist forumet om henne. Jag skrev att hon var svag som inte kunde stå upp för sig själv o det står jag fast vid.... 06/12
Skicka en rättelse