EA-chefen dominerar löneligan för it-branschen under 2012. Men även Markus Persson, mannen bakom Minecraft, slår sig in på topplistan.

Det går bra för spelsverige. Ja, åtminstone om man går efter 2012 års lönelista för de som tjänar mest inom it-branschen. I topp hittar vi Patrick Söderlund (till vänster på bilden), en av flera globala chefer för #EA, som under året drog in nästan 24 miljoner kronor. I och med detta går han om Ericssons vd.

På tredjeplatsen med en lön på närmare 17 miljoner kronor hittar vi Owe Bergsten, vd för Bergsala som distributerar #Nintendos spel och konsoler i Sverige.

Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, gläds åt att spelpersonligheter kommer högt på listan.

– I vanliga fall drivs spelutvecklarna mer av passion än av pengar, men det är roligt om publikframgångarna märks även hos enskilda personer, så att det framgår att det lönar sig att göra bra spel, berättar han för Idg.se men är samtidigt noga med att påpeka att just Söderlunds fall inte går att hänvisa till det svenska spelundret, då han är internationell chef och bättre kan jämföras med exempelvis Nasdaq-vd:s.

Vad gäller passionerade kreatörer är Markus Persson, mannen med hatten och mannen bakom #Minecraft, troligen en bättre ambassadör. Han återfinns på plats 78 med en årslön på 2,7 miljoner kronor.

Tack till Riqnable för detta #nyhetstips!
OBS detta funkar bara om du har ett aktiebolag, vilket jag förmodar att dem har. Är det en enskild firma eller ett handelsbolag så räknas företagets pengar som ägarens pengar. Dock ska skatt o avgifter ändå betalas... 31/12 Jag tror också att han har pengar som ett troll. Helt rätt är det i Sverige dumt att plocka ut en stor lön eftersom att om du som företagare ska plocka ut 1 miljon i lön så kostar det företaget ca 1 mijlon till för att du ska få den miljonen. Dessutom... 31/12 Tycker jag inte jag gjorde. Jag sa egentligen inte ens att något var fel, förutom grammatiskt isåfall. Jag menade bara att det lät i nyheten som en hel branch hade EN utvald talesperson, det går inte. En organisation som har många medlemmar i branchen... 31/12 @båda Dataspelsbranschen är en samarbetsorganisation mellan utvecklare och producenter på ena sidan samt förlag och distributörer å den andra. Om ni tittar i medlemsregistret finner ni sannolika samtliga svenska aktörer (dvs. branchsen). Per Strömbäck... 31/12 Så patrick drar in 2 mille i månaden? 31/12 Att EA chefen tjänar bra, handlar väl mest om att dem är duktigast på att "LURA" sina kunder, detta är något som piraterna har genomskådat och köper helt enkelt inte deras skit, annars hade väl snubben tjänat 100 millar antar jag, "stackare" Att Notch... 30/12 Datorspel kommer av ordet dator och spel, dator kommer från datamaskin. Båda orden är korrekta även om jag själv säger datorspel och inte dataspel. http://www.dataspelsbranschen.se/blogg/2008/4/16/dataspel-eller-datorspel.aspx 30/12 Den enda som läst fel är du när du läste min post, jag sa 450k inte 45k. Nu påstår jag inte att det säljer 450k VARJE dag. Men det har sålt det på en dag, representerar kanske ungefär en average månad (gissningsvis). https://twitter.com/notch/status/284... 30/12 Du har faktiskt fel. Dataspel är kod, dvs information som exekveras. Därför är det dataspel. Ett datorspel innebär att du spelar med datorkomponenter, hur det nu ska gå till... 30/12 Ja, för det går inte piratkopiera spel till konsoller... 30/12
Skicka en rättelse