Tidgare EA- och Sony-anställde Ben Cousins hävdar att Xbox 360 och Playstation har kostat 52 miljarder.

Att både #Sony och #Microsoft sålt sina konsoler till förlust är ingen nyhet. Det har varit en beräknad förlust för att nå en kritisk marknadsnivå där istället spelen ska dra in pengarna. Sedan lanseringen av Xbox 360 och Playstation 3 för åtta respektive sju år sedan har båda konsoler sålts i cirka 70 miljoner enheter. Enligt nya siffror innebär det en förlust på totalt 52 miljarder kronor.

Prislapp: 20 miljarder kronor

Uträkningen kommer från en artikel på Kotaku skriven av Ben Cousins, tidigare anställd på såväl EA som Sony och som idag driver mobilspelsutvecklaren Scattered Entertainment i Stockholm. Han har granskat de båda konsoljättarnas finansiella rapporter från och med två år innan Xbox 360 och Playstation 3 släpptes och mestadels sett röda siffror.

Microsoft har enligt hans beräkningar förlorat 20 miljarder kronor på Xbox 360 medan Sonys siffror landar på drygt 32 miljarder kronor i förlustspalten. Tillsammans men en rad andra fakta drar Cousins slutsatsen att dagens konsolmarknad är dödsdömd och att fler istället kommer att spela på mobiler och surfplattor. De mer inbitna konsolspelarna som inte går över till telefonspelen kommer enligt honom att börja snegla på pc.

Prislapp: 32 miljarder kronor

Huruvida detta är sant, och när det är sanning, kan både vi och Cousins självklart bara spekulera i. Om ryktena stämmer kommer vi i alla fall se en ytterligare generation konsoler från såväl Microsoft och Sony, med start redan i höst. Samtidigt skapar uppstickare som Ouya och nyannonserade Nvidia Project Shield intressanta möjligheter i en marknad som varit låst under väldigt lång tid.

Ekonomin i världen har ju stagnerat, med statskriser här och var. Tror fan att det går sämre när folk inte har lika mycket pengar att slänga ut på underhållning. 14/01 Så konsoler är dåligt men ett försök av Valve att "konsolifiera" PC-spelandet är bra? Hur tänker du där? Risken att PC-utvecklare börjar koda för att passa "Steam Box" istället för den allra senaste hårdvaran måste väl finnas, eller? 13/01 +1 Spelkonsoller är enbart av ondo. De är ett taffligt försök av producentmaffian att försöka ta kontroll över oss konsumenter. Tack vare denna maffia har vi fortfarande sunk-grafik i sprillansnya spel. Varför? Jo för att konsollena inte hänger med. Hej... 13/01 Ge min nästan latensfri 30-60 fps streaming till min tv/laptop/tablet/mobil så kan konsollerna ta och slänga sig i väggen. 12/01 Still though, det finns fördelar. Jag betalade 11000 för min dator, bara burken, och det för att kunna spela allt me bästa inställningar. Köpte den för typ ett år sedan. I maj kom Max Payne 3 och det kunde jag inte köra på högsta. Nästan, men inte helt.... 11/01 Man måste sitta på en pall, vid ett fyrkantigt skrivbord, bakom en lågupplöst skärm och en enorm illa dold kloss till datorlåda fattaruväl :D... Finns det något behov en pc idag inte löser utomordentligt? Om något är en konsoll låst, långsam och besvärl... 10/01 Skriv inte det i din profil på några dejtingsajter bara. 10/01 Ja det vettefan. Vad exakt tror du skulle bli bättre med PC om konsollerna försvann? Tro inte att dom "fördummade" spelen beror på handkontrollen. Det handlar om att spel i helhet har blivit populärare och mer mainstream, och precis som musik så är main... 10/01 http://steamcommunity.com/id/ankhman/games?tab=all Samma här. Påtal om steam, det stör mig lite att jag använder Steam/Uplay och Origin..sen vet jag inte vad jag tänkt på, för av någon anledning har jag 2 Uplay konto. Skrev till Ubisoft och frågade om... 10/01 Sitter vid datorn? Jag ligger i sängen med tangentbordet i knät och stirrar på 120" projektorbild på väggen... 10/01
Skicka en rättelse