Gabe Newell har till sist bekräftat att #Valve är i full färd med att utveckla egen hårdvara, som ska tjäna på fördelarna med standardhårdvara i konsoler men inte förlora flexibiliteten som finns hos pc. Den beryktade maskinen, som tidigare ofta kallats Steam Box, går under projektnamnet Big Foot och är Linux-baserad.

– Vi kommer släppa vår egen konsol och vi kommer sälja den till konsumenterna på egen hand. Det blir en Linux-box, berättar Valve-chefen för The Verge.

Kontrollen som släpps med konsolen ska ha högre precision och mindre fördröjning än de som finns på marknaden idag. Den kommer antagligen inte ha någon form av rörelsekänsligt stöd, då Valve-bossen tycker att #Wii Sports redan har nått höjdpunkten för rörelsekontrollerat spelande – men den nya kontrollen kan ha andra intressanta tillgångar:

– Vi har många idéer. Jag tror du kommer se kontroller från oss som innehåller biometrisk data.

Han tillägger att händer och fingrar har mer precision än armar, så med hjälp av biometriska kontroller skulle precisionen kunna bli bättre.

Prototyp av Bigfoot. Foto: The Verge.

Om du vill kommer du kunna installera Windows ("Det kommer inte vara svårt", säger Gabe) men det kommer också finnas en inbyggd webbläsare, så användarna kommer kunna nyttja internet på samma sätt som med sin pc. Netflix nämns som exempel.

Gabe Newell berättar också att de har ögonen på den mobila marknaden och nämner projektet Littlefoot, som ska undersöka pekskärmar, smartphones och surfplattor. Han säger också att i framtiden kan olika Steam-konsoler tas fram av olika utvecklare för att anpassa sig efter spelarnas behov, vilket förklarar hur samarbetet med Xi3, som vi skrev om igår, passar in i bilden.

Intervjun med Valve-bossen är ingående och intressant. Vi rekommenderar dig att läsa den på The Verge. Där finns också fler bilder på prototypen.