I dagarna finns flera heta titlar tillgängliga för provspelande, men vad som kan provas på och hur det presenteras varierar å det vackraste. Vad innebär fraser som alpha-, beta- och annat testande för dig?

Sista helgen i januari blev år 2013 sprängfull med testmöjligheter. Vad sägs om öppen beta av #Path of Exile, #Smite och #Firefall medan något mer stängt testande pågår i bland annat #SimCity? Alla spelen har sina egna mål, där de tre förstnämnda är tänkta att överleva i free-to-play-form, medan SimCity handlar om ett fullprisspel. Testmetoderna skiljer sig även friskt åt. De två första låter dig prova på det mesta spelet är tänkta att erbjuda, medan de tredje har ett begränsat syfte och SimCity vill att du ska prova på spelets första timme – om och om igen.

SimCity väckte diskussion i veckan när det i användaravtalet fanns snack om bannande av folk som inte rapporterade buggar, något som rättades till av #EA/#maxis|Maxis i efterhand men själva tanken på att straffa dem som "testar" för upplevelsens skull är värd att väcka. Själv minns jag att betatestande för ett antal år sedan var något få förunnat medan de flesta stora titlar, åtminstone de med multiplayerkomponenter, i nuläget kan provas på av egentligen alla som vill. Och om inte annat kan folk ofta betala sig in i testandet. Det finns fler faktorer som spelar in idag, storskalig nätverkskod och stresstestande av servrarna som ska upprätthålla det här, förändrade finansieringsmodeller och annan avancerad kod som leder till fler "buggmöjligheter".

Frågor relevanta att ställa är hur stor del av alla "testarna" där ute egentligen rapporterar när de noterar rena felaktigheter, hur utvecklarna tolkar statistik insamlat från folks spelsessioner och huruvida alpha/beta-testande är rätt benämningar. I vissa fall har det till och med uttryckts att de såkallade betorna mer framstår som demoversioner, eller gratis QA för utvecklarna.

Hur ser du på allt vad alpha- och betatestande heter?

(bildkälla: CG Alliance)

Att behöva betala för att vara beta testare är skandal. Måste varit en penga kåt idiot som kom på det, och personer som sedan försvarar det upplägget förstår jag mig inte alls på. De borde vara glada över att det finns folk som vill hjälpa till att ta... 29/01 D3 betan var ett skämt! Det är ett spel som verkligen behöver testas, alla akter, alla klasser, quests, skills etc. Vilket syntes när väl spelet släpptes och de behövde fixa ALLT eftersom att de inte hade haft ordentliga speltester. Blizzard brukar vara... 28/01 vill ha firefall beta :O 27/01 Vad är beta-testande för mig? Leta buggar, testa hur balanserat spelet är och sist men absolut inte minnst, att ge råd till utvecklarna om hur de kan göra spelet ännu bättre. Beta är inte demo. Alfa är mera att se till att spelet fungerar. Alfa är som... 27/01 SimCity Beta och Path of Exile Beta för min del dock inte så mycket som jag vill spela dessa spelen på grund av livet utanför spelen. :P 27/01 innebär testa spelet hur kul det är och ge feedback, ge balans och siffror vissa abilities kanske ej synkar så bra med klassen, vissa vapen kanske är för högra sifrror i AS/DAMAGE PER HIT/ACURRACY osv osv ge feedback kanske tipsa om revampa en ability... 27/01 Senaste Defiance betan var en bra beta. Kan inte ge ut några detaljer.. NDA och allt det där dock. Ser fram emot nästa. 27/01 Det som irriterar mig är att folks uppfattning om vad en beta är påverkar vad en RIKTIG beta är. När de får spela en sådan (eller kanske mer korrekt, ser en video från en beta) så jämför de med en gång alla dessa andra betor (demos) och förstår uppenbar... 27/01 Bästa betan som verkligen engagerat mig? Warhammer: Age of Reckoning. Ville verkligen att spelet skulle bli bra (och det blev det ju med, men för dåligt optimerade servrar gjorde att RvR-biten inte fungerade. Sämsta betan där jag inte rapporterat en end... 27/01 För mig är att spela en beta som att titta på en film som inte är ordentligt klippt eller har specialeffekterna pålagda - det förstör den färdiga produkten. Har heller aldrig förstått hysterin som råder kring vissa betor, folk statusuppdaterar glatt på... 27/01
Skicka en rättelse