Rykteskarusellen snurrar för fullt, kanske inte så konstigt, med tanke på att E3-mässan i Los Angeles närmar sig med stormsteg. Ryktena kring nästa generation har pågått rätt länge, vi skrev bland annat om att Guerilla jobbar med Killzone 4 för två år sedan. Visst kan man hävda att med tillräckligt många chansningar, så har man rätt åtminstone en gång. Ryktena om spelen till nästa generations konsoler har varit ett relativt tunt kapitel, vi kan bara anta att både #Sony och #Microsoft vill få ut sina storsäljare till respektive konsol-uppföljares släpp – hårdvaran å sin sida, den vet vi mer om.

Spelsidan Vgleaks har gjort sig ett namn genom att göra de mest spektakulära utannonseringar, och detta innan att utvecklaren ens har hunnit säga flaska. Förra veckan publicerade de vad som sägs vara hårdvaruspecifikationerna för nästa generations Xbox, med kodnamnet Durango. Nu är det dock dags att prata om Playstation 4, eller Orbis som den kallas bland oss konspirationsteoretiker.

AMD sägs stå för diverse kretsar och mojänger. Playstation 4 skall på processornivå innehålla åtta Jaguar-kärnor på 1,6 Ghz och vara arrangerade i två "kluster" (fyra kärnor per kluster). När vi pratar grafik, så är det AMDs “R10XX” (Southern Islands)-arkitektur som gäller. Dessutom är den kompatibel med Direct X 11,1. Minnet är det som kanske folk kommer höja ögonbrynen över, särskilt med tanke på att #Microsoft ryktas ha åtta gigabyte, #Sony verkar dock tycka att fyra gigabyte räcker och 3,5 ska vara avsatt för spelen.

Intressant är att #Microsoft också sägs använda sig utav en liknande processor, även den med åtta kärnor. De har dock valt att använda sig av åtta gigabyte ramminne. FZ-snillen spekulerar: Kanske har de båda företagen tyckt det vore en bra idé att ha en liknande arkitektur för att minska produktionskostnaderna för spel som är för båda plattformarna?

När det kommer till de andra små miraklen, så fortsätter #Sony använda sig utav Blu-Ray som medium för spelen. En vidareutvecklade Dualshock-kontroll och en ny "dual camera" ska även följa med. Move-kontrollen finns även den kvar.

Vi kan inte påpeka nog ofta att detta är rykten och att om nu VGleaks kommit över denna exklusiva information, så kan den förändras. Inget är hugget i sten innan konsolen har nått butik.