PETA snäste till. Ubisoft klargör. Det handlar om att beskriva historien, inte att glorifiera vare sig jakten på valar eller människor.

I #Assassin's Creed IV: Black Flag spelar du återigen rollen som lönnmördare, men då du inte bara kan ha ihjäl människor utan även valar vilket fick djurrättsorganisationen PETA att se rött. #Ubisoft har valt att kommentera utbrottet och uppger i ett mejl till Polygon följande:

– Historien är vår spelplan i Assassin's Creed. Assassin's Creed 4: Black Flag är ett fiktivt verk som speglar de riktiga händelser som pågick under piraternas gyllene era. Vi uppmuntrar inte illegal valjakt på samma sätt som vi inte uppmuntrar en piratlivsstil fylld med dålig hygien, plundrande, bordande av skepp och dekadensen som följer av alldeles för mycket alkohol, skriver Ubisofts PR-nisse Stone Chin.

PETA drog även jämförelsen att om ett spel tvingade spelare att ta slavar under passande tidsperioder, så hade fler folk blivit upprörda världen över.

– Det är där utmaningen tar form. Människor och djur känner smärta och upplever rädsla på samma sätt. För offret är det samma sak. Att bli jagad, slagen och i slutändan behöva lida igenom en smärtsam död, vare sig det är en person eller ett djur, så är det samma sak, svarar Stone Chin på det.

Gränser för vad som bör presenteras i spel är inget nytt diskussionsfenomen, och säkert kommer debatten fortsätta långt fram. Inte minst med tanke på att grafik och artficiellt tänkande allt eftersom kommer närma sig reell realism.

Vad tycker du att man inte får göra i spel?

Jag håller med dig. Min poäng var att folk blir ju kränkta av olika saker. Vissa blir kränkta av Hitler, vissa blir kränkta av helt andra saker, saker som ibland vi kan tycka vara helt normalt. Det var ju en kille som åkte fast på Halloween när han vart... 11/03 Ganska lustigt hur folk tolkar "yttrandefrihet" som att man har rätt att kränka någon. Om du går på stan, utklädd till Adolf Hitler så gör du ju det antagligen i ett provocerande syfte (om du nu inte är helt bakom flötet) och då bryter du mot lagen..... 11/03 Du är ju uppenbarligen i behov av att någon sitter och skolar dig när du visar att din förståelse av vad yttrandefrihet innebär brister. Jag är inte speciellt intresserad i PETA generellt sätt så jag kan inte kommentera saker de gjort tidigare eller kom... 08/03 "Vi" drar inte gränsen någonstans. Sveriges domstol drar gränsen, då det är deras jobb att (bland annat) tolka sveriges grundlagar och diktera hur det ska fungera i praktiken. Men nej, yttrandefriheten är långt ifrån absolut, den är egentligen inte spec... 08/03 Jag har aldrig påstått att PETA inte får säga vad dom vill, utan enbart att det dom säger är ett angrepp på demokratin... Förövrigt förstår jag att du känner dig lite viktig när du sitter här och försöker skola folk på vad yttrandefrihet är och kalla... 08/03 Hehe. Men när började detta handla om SD? Men eftersom du tog upp det så kan jag säga vad jag tycker, så får vi se hur min yttrandefrihet behandlas här när det börjar bli lite känsligt. Jag så trött på denna invandrar debatten så man kan spy. Antingen... 08/03 Liksom SD inte tycker om att folk skall få bo var de vill och bära vilka kläder de vill? De som tror att yttrandefrihet är en explicit "frihet" eller "förmån" utan ansvar borde läsa på bättre innan de ger sig in i diskussioner. Yttrandefrihet innebär... 08/03 Vänster? PETA är så högerkonservativa att Moderaterna framstår som KPLMR. Håll reda på ditt skit innan du skriver. 08/03 SD tackar dig för din röst. 07/03 fan bomba PETA fan sämst är dm bah massa hippis som tar LSD och tror dom kan prata med djur 07/03
Skicka en rättelse