Anser sig ha rätt till ersättning då den populära memen används i Scribblenauts-serien.

Scribblenauts-serien är fullproppat med refenser till såväl spel, populärkultur och vida webben och som ett gömt påskägg hittar du bland annat memen Nyan Cat. Med sina närmare 100 miljoner visningar på Youtube är kattkakan (eller kakkatten?) med regnbågsspåret ett välkänt internetfenomen. Chris Torres, som skapade animationen, stämmer nu #Warner Games och utvecklaren #5th Cell för en okänd summa pengar, eftersom den använts utan hans tillåtelse.

Torres, som får rättsligt sällskap av Keyboard Cats skapare vars skapelse också använts utan tillåtelse, menar att animationen har varit upphovsrättsskyddad sedan 2010. Det första Scribblenauts-spelet släppte redan året innan men han menar att han inte varit medveten om Nyan Cats inblandning förrän fjolårets Scribblenauts Unlimited.

Inte helt oväntat har han fått kritik för sitt agerande i diverse kommentarstrådar men i ett uttalande till Eurogamer förklarar han sig.

– Vi försökte nå ut till företagen [Warner & 5th Cell] med förhoppningen om att komma till en vettig överenskommelse men varje gång blev vi respektlöst bortviftande för att vi bad som skälig ersättning för vårt upphovsrättade material. Det är inte rätt. Jag har inga problem med att miljoner fans gillar memen och har aldrig hindrat några från att använda den kreativt och icke kommeriellt. Men det här är kommersiellt och de här företaget är själva beskyddare av upphovsrättat material.

Är det upphovsskyddat material så är det klart att skaparen ska ersättas. Sedan kan ju såklart fråga sig hur han lyckats få upphovsrätt till något som ovanstående kommentarer påpekar redan är lånat och kanske i sin tur redan upphovsskyddat material. 03/05 Fast dom har ju inte direkt tjänat pengar på ett easter egg. Dom har tjänat pengar på något som hade deras grej i sig, men jag kan väl tänka mig att ungefär 0 personer köpt spelet för det har Nyan Cat. Sen om Nyan Cat folket skickar ett brev och säger... 03/05 Play him off, Nyan Cat! 03/05 Det är ALLTID härligt när hollywood får smaka på sin egen medicin. 03/05 Fast kan man verkligen tillskriva detta verks grad, har det verkligen det artistiska kraven som krävs? Har svårt att tro det. 03/05 Frågan är dock vad en "skälig" ersättning är i detta fall. Det är som sagt en ytterst liten del av spelet (bara nått kul att skriva in och skapa) och jag har för mig att det definitivt inte har något med "story" läget att göra. Och ja Aresz det är en... 03/05 Men det finns ju otroligt många videos på Youtube som dessa katter medverkar i, som många videoskapare har lagt upp för kommersiellt syfte (Google Adsense). Tror knappast att de flesta har frågat om lov att få använda dem. :P 03/05 Men det här är ju lite konstigt, vem anses vara skaparen då: Känns ju jävligt märkligt då hela fenomenet skapades av lånat material från början. 03/05 Tycker han gör helt rätt, vad hade hänt om han hade tagit något från Warner Brothers och använt i något spel eller liknande. Ser ju bara vad som händer med dom som kopierar deras filmer..men på andra hållet är det tydligen ok att sno? Copyright ska ju... 03/05 Det är så roligt att alla här är så negativa och anser att han gör fel som stämmer dem. Men ni hade gjort exakt samma sak om ni hade varit skaparen av Nyancat, exakt samma sak. 03/05
Skicka en rättelse