En ny studie utförd av Stockholms Universitet visar att våldsamma spel kan göra spelaren mer avtrubbad.

Stockholms Universitet har gjort en undersökning på pojkar i åldrarna 13 till 15 år. De vill undersöka hur tidigare spelvanor påverkar deras psykofysiologiska reaktioner. I testgruppen har ett 30-tal ungdomar deltagit. Och resultatet pekar på att de som spelar mycket våldsamma spel blir avtrubbade.

– De som hade lite vana av att spela våldsamma spel hade starkare aktivering av det sympatiska nervsystemet. Detta talar för att det sker en avtrubbning både fysiologiskt och känslomässigt hos de som spelar mycket våldsamma spel, säger Malena Ivarsson, doktorand vid Psykologiska institutionen och verksam vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.

Hälften av gruppen var vana vid att spela våldsamma spel minst tre timmar per dag. Den andra hälften spelade mest en timme per dag. Studien gjordes i hemmet där de fick prova på att under två timmar vid två olika tillfällen testa både ett snällt och ett våldsamt spel.

– Skillnaden var främst att de pojkar med lite erfarenhet av våldsspel hade en betydligt högre hjärtfrekvens under sömnen efter att ha spelat våldsspelet än efter det spel som inte hade inslag av våld. Denna grupp rapporterade också att de sov sämre och kände sig mer nedstämda efter att ha spelar våldsspelet, säger Malena Ivarsson.

Studien presenterades i den vetenskapliga tidningen Psychosomatic Medicine, vilken säkert innehåller en hel del tung läsning för dig som är intresserad av detta ämne.

När kommer rapporten som avslöjar att man blir sexmissbrukare av att spela Bayonetta? 22/05 Jooo, fast å andra sidan så har ju den oberoende expertisen här på FZ's forum gång på gång högljutt tjutit att det minsann inte FINNS någon som helst avtrubbande effekt. Därför tycker jag personligen att undersökningen fyller en viktig funktion då den... 22/05 Vilket din "känna-efter" undersökning såklart bevisat :) Hur kunde jag någonsin tro att du kan ha annat än rätt, när du så klart och tydligt skrivit hur saker och ting EGENTLIGEN fungerar. En riktigt stor kram på dig :D 22/05 Den kanske inte säger rakt ut, men det känns som det hintar till detta. Om det bara var att man vänjer sig men våldsspel så är det ju en helt idiotisk undersökning från början i min mening och jag kan inte förstå varför den länkas på FZ. Hur uppenbart... 21/05 Idiot, inse faktumet att spel inte orsakar våldsamhet då människan har kapaciteten att avgöra skillnad på verklighet och spel, därav så finner alla med kognition (intelligens) kapaciteten att INTE utföra vad som görs i spel baserat på faktumet vad i spe... 21/05 Och du är en 12-åring med ett x-box då eller? Att lyssna på personer som dig i frågor rörande spelvåld är antagligen lika menlöst som att fråga en vapenlobbyist från NRA ifall hen (ja, ett användningstillfälle! :D ) ser en koppling mellan dödsskjutninga... 21/05 Intressant, men istället för att säga något i stil med att "Det är vad jag alltid har trott, allt annat är rätt ologiskt" så ska jag istället uttrycka mig på samma sätt som majoriteten av foket som inte för ett ögonblick kan ta en sådan undersökning ser... 21/05 Och när dom kommer fram tilll samma resultat, kommer du då att stödja fortsatt filmcensur? 21/05 Man blir bedövad och inte lika känslig, vilket i sig INTE är bra 21/05 De så kallade "experterna" är inte mer expert på området än en tolvåring med ett xbox. Sant, det är adrenalin som orsakar effekten, men det orsakar ju knappast någon avtrubbning av något.. Jag som ibland spelar onlinedelen av Mass Effect 3, måste enligt... 21/05
Skicka en rättelse