Trots stor popularitet har den anrika Hultsfredsfestivalen haft ekonomiskt strul i flera år och har nu flyttat upp till Stockholm. Peace and Love-festivalen i Borlänge slog försäljningsrekord varje år men gick ändå i konkurs för några dagar sedan. Frågan många ställer sig är: Går det att driva en framgångsrik festival i Sverige?

Svar: Det går alldeles utmärkt – om man heter Dreamhack och riktar in sig mot datorspel.

Över 20 000 besökare förväntas dyka upp när Dreamhack för 27:e gången går av stapeln i Jönköping den 15:e juni, och evenemanget har lockat till fler biljettköp än någonsin tidigare.

– Sommarevenemanget har växt ordentligt de senaste åren. Aldrig tidigare har vi sålt fler biljetter inför ett sommarevenemang och enligt våra prognoser kan detta också bli vår största festival någonsin, säger festivalansvarig Marcus Lindmark på DreamHack.

Fast festivalen berör inte bara de som finns på plats. Miljontals människor världen över förväntas följa evenemanget över internet, och kanske då särskilt Esportturneringar i bland annat #League Of Legends, #StarCraft II: Heart Of The Swarm, #Heroes Of Newerth, #Counter-Strike: Global Offensive och #World Of Tanks. Alla sändningar kommer samlas här.

Dreamhack Summer 2013 pågår mellan 15-18 juni.

Att det kommer mycket fjortisar har inte så mycket med inriktningen att göra. Det blir nog så när man har låg/ingen åldersgräns i kombination med en mainstreamifiering av gamingkulturen. Förr så skrevs det i lokaltidningen en liten notis om DH som någon... 02/06 Var där senaste 2007, första gången runt 2004 så lär väl vara stor skillnad men då låg publiksiffran på 10,000 drygt och det var en kanonkul. Förstår inte inriktingen på fjortisar? Som sagt det är väl knappast fair att jämföra ett lokalt lan med en dato... 02/06 Hoppar de över CS:S? Går de alltså direkt från 1.6 till Go? Jag har länge väntat på att få se Source matcher, men icke ;( 02/06 Varför nämns inte Quake.. blir det inget Quake? ;( 02/06 Kanske träffar några av er där ? 01/06 Sluta klaga! Vad sägs om ett "Hipp hipp hurra" för att det går bra för lilla Sverige inom spelindustrin? 01/06 Detta är framtiden gott folk. Snart så kan vi koppla ihop våra hjärnor och slippa öppna munen. Karies kommer elimineras. 01/06 Första jag tänkte på e att folk hellre sitter o spelar datorspel än att ragga brudar. Det e inte så bra :/ 01/06 Artikeln menar på att datorfestivaler är ett vinnande koncept och skogsvilden menar på att det inte riktigt är det han vill ha ut av sin hobby. Det är ju högst jämförbart med att folk slutade gå på festivaler då det var helt enkelt mycket trevligare att... 01/06 Nu jämför du päron med äpplen. Eller tänker du såhär en fredagkväll: "Hmm, ska jag sticka ner till puben och njuta av en 18årig Lagavulin ihop med några intellektuella likar och diskutera moralfilosofi ur ett deterministiskt perspektiv? Eller ska jag... 01/06
Skicka en rättelse