Sony Online Entertainment blev under fredagen konkreta med onlinerollspelet #EverQuest Next för pc. Det största dragplåstret tycks vara spelarnas möjligheter och förmågor att påverka världen, både genom att förstöra den och genom att bygga upp den.

Den mer destruktiva sidan märks under strider, där spelarna med hjälp av magi och andra attacker kan förändra landskapet genom att exempelvis slå sönder träd och väggar. I en gameplay-demo river en järngolem vid ett tillfälle en smärre fästning. Samma demo visar även hur en fiende med ett enda kraftigt slag dunkar sönder marken under de två spelarna, som faller ned i en grotta därunder och ställs inför en boss.

Det kreativa skapandet i spelet kan ta formen av att alla spelare på en server kallas samman för att med gemensamma krafter bygga exempelvis en nytt samhälle i världen eller förstärka försvaren på ett redan existerande. Ett sådant projekt kan ta upp flera månader att genomföra, men när det står klart utlovas resultatet också stå sig permanent.

Det går för närvarande att ansöka om ett få delta i spelets betatest här.