Vi har tidigare rapporterat att man måste få tillstånd från Lotteriinspektionen för att bedriva LAN-verksamhet. Nu är det dags för en liknande nyhet, då Skatteverket uppdaterar ett beslut om att beskatta handel inom onlinerollspel.

De som köper och säljer varor i virtuella världar ska bedömas utifrån de regler som finns i mervärdesskattelagen. Detta gäller de spel där det är möjligt att konvertera spelets valuta till riktiga pengar – alltså spel där man kan tjäna riktiga stålar på sitt spelande, som #Diablo III, #Second Life och delar av Steam.

Att kontrollera verksamheten är dock inte något man gör i en handvändning. Från Skatteverket:

"Eftersom den som avser att delta i ett online-spel normalt inte anger sin identitet och bosättning måste säljaren efterfråga den information som krävs för att kunna fastställa om omsättningen har skett inom landet eller utomlands. Säljaren bör ha uppgift om i vilket land köparen finns (är etablerad) och om köparen är en beskattningsbar person eller inte. I de fall säljaren fått uppgifter som gör att omsättningen skett utomlands bör säljaren genom dokumentation kunna göra sannolikt att de lämnade uppgifterna är korrekta. Kontokortsnummer och IP-adress kan indikera landstillhörighet och företagsnummer eller företagsnamn kan indikera att köparen är en beskattningsbar person."

Detta kan, minst sagt, bli problematiskt att dokumentera via automatiska auktionshus.

Läs ställningstagandet från Skatteverket.

Tack till anon40744, Strasser, Sviskon för detta #nyhetstips!
Skicka en rättelse