Den svenska utvecklaren och utgivaren #Paradox Interactive lanserade häromåret GamersGate, en sälj- och distributionstjänst i samma stil som [[Steam]]. Antalet spel i nätbutiken ökar ständigt och nu är det klart att anrika #Atari anslutit sig till tjänsten.

Utöver affären med Atari ska två andra amerikanska spelbolag vara på gång att träffa avtal med Paradox om nätförsäljning. Vi fick en pratstund med Fredrik Wester på Paradox, som säger följande om affären och framtiden:

FZ: Vilken målsättning har ni med GamersGate - en svensk/europeisk motsvarighet till Steam?

Fredrik Wester: Det kan man säga, även om vi inte ser på territorier. Redan idag är 40% av vår marknad för GamersGate USA medan ungefär 7-8% är Skandinavien. Vi är en global leverantör av spelunderhållning som vill fortsätta växa, en av de största på vår marknad är Steam och vi följer dem med stort intresse.

FZ: Hur stor del av Paradox egna spel säljs via nätet? Blir butiksförsäljningen lidande?

Fredrik: Vi har inte sett någon nedgång alls i butiksförsäljning även om en del spel (runt 5-7%) av våra egna titlar säljs genom nedladdning. Nätet är ett utmärkt komplement för spelare som inte kan hitta sina spel i butiken eller som har svårt att ta sig till en spelbutik.

FZ: Har ni fått några reaktioner på er nätbutik från traditionella spelbutiker?

Fredrik: GamersGate är ett eget företag som är skilt från Paradox både juridiskt och med egen personal; därför tror jag att återförsäljarna inte ser det som "vår" butik, men det är klart att många visat intresse för olika typer av samarbete. De allra flesta är överens om att detta är framtidens distributionsform.

FZ: Vad tror du om framtiden, måste nätbutiker locka med lägre priser för att ta köpare från de traditionella butikerna?

Fredrik: Jag tror att nätbutiker vinner med att erbjuda bättre service, t.ex. automatiskt patchning, multiplayer-matchning, ranking ladders och annat som gör att spelarna vill använda online-tjänsterna och det är där skillnaden kommer att visa sig. Vi håller nu på att erbjuda version 2 av GamersGate och där har vi börjat snegla på den typen av community-inriktade tjänster.

FZ: Ytterligare två företag ska vara på väg att ansluta till GamersGate. När får vi veta mer om detta?

Fredrik: Två riktigt stora amerikanska bolag har visat intresse och inom kort kommer vi att sluta avtal med dem. Jag skulle gissa att vi kan presentera dem innan jul.

FZ: Något du vill tillägga?

Fredrik: Vi tycker det är superkul att vi har fått ett så positivt gensvar från alla stora förlag vi fört dialog med. Hittills har downloading-företagen antingen varit amerikanska eller bundna till en specifik marknad (t.ex. Frankrike), men vi har brutit igenom den vallen som första europeiska företag. Vi är fortfarande lite tagna av det positiva bemötande vår teknologi och våra idéer har fått på andra sidan Atlanten.

Skicka en rättelse