Hudsjukdomen skabb ökar markant, visar försäljningsstatistik från statliga Apotekens service. En orsak till ökningen sägs vara... spelande.

Skabb smittar vid nära kontakt mellan människor, och spelande ungdomar tycks särdeles benägna att sitta så nära smittbärare att de själva drabbas av sjukdomen. Det menar Lill-Marie Persson, överläkare vid Skaraborgs sjukhus, som tror ökningen bland annat beror på att ungdomar sitter nära varandra när de spelar eller delar surfplatta.

– Surfplattor är ju små, så man sitter ofta nära varandra, säger Persson till Metro. Det räcker med en fem minuters hud mot hud-kontakt för att skabb ska spridas.

Skabb leder till kraftig klåda när små, spindellika kvalster gräver gångar under huden. Läkemedlet Tenutex används för att död på de små raringarna, som är mindre än 0,5 millimeter långa. Tenutex kan även användas mot huvud- och flatlöss, men Lill-Marie Persson menar att det är ett andrahandsval och att den ökade försäljningen av medicinen i huvudsakligen beror på just skabb.

Varför försäljningen ökar så kraftfullt i Värmland och Skåne (omkring 80 procent sedan 2008) kan vi bara spekulera i, likaså att den sjunkit med 34 procent i Norrbotten. Spelar man irl-socialare i väst och syd än i norr?

FZ har sökt Persson och Smittskyddsinstitutet, vi återkommer så snart vi får tag på dem.

Till sist – lugn, stoppa inte konsoler och surfplattor i syrabadet riktigt än. Är du social gamer från Årjäng, Hjärup eller någon annan ort i rikszonen kan du hindra smittspridningen genom att helt enkelt flytta ditt lirande online.