Häng tillbaka hazmat-suiten i garderoben och plocka fram gamepaden ur desinfektionsbadet.

I går skakades spelvärlden i sina grundvalar av rapporten om att spelande och surfplattenyttjare ungdomar löper ökad risk att smittas av skabb. Så snart ljudet av våra klapprande knäskålar lagt sig så pass att vi kunde göra våra röster hörda ringde vi upp Johan Lindh, parasitolog på Smittskyddsinstitutet, för att få veta hur stor risken för ett massivt skabbutbrott bland landets gamers är. Väldigt liten, lyder svaret.

Den vanligaste formen av skabb i Sverige smittar nämligen inte särskilt lätt. Den sprids vanligen mellan personer som delar säng eller har nära kontakt. Att den smittar via exempelvis surfplattor torde vara mycket ovanligt, tror Johan Lindh.

– Det finns två sorters skabb som drabbar människor, säger han till FZ. Den som smittas av den ”vanliga” sorten drabbas av 20-30 djur, och den är inte särskilt smittsam. Vissa får krustös skabb, och då handlar det om kanske 100.000 till 150.000 djur. Den drabbar ofta personer som är svaga, sjuka eller har nedsatt immunförsvar, till exempel aids- och cancerpatienter. Denna form sprids lättare och då kan den smitta via mobiler och surfplattor. Men den är ovanlig bland normalbefolkningen.

Johan Lindh. (Foto: SMI)

Men man kan smittas via exempelvis surfplattor?

– Ja, det finns en risk, men den är väldigt liten.

Antalet fall av skabb har ökat ganska mycket de senaste tio åren, visar siffror från hudkliniker. Men eftersom sjukdomen inte är anmälningspliktig finns ingen statistik över antalet drabbade, och således inte heller över hur mycket den ökat bland ungdomar.

– Det stämmer att skabbfallen ökar och att ungdomar står för en del av ökningen. Men jag vet inte hur stor den delen är. Och det är en ökning från låga siffror, för tio år sedan fick väldigt få ungdomar skabb.

Vad tror du ökningen bland ungdomar beror på?

– Jag tror att ändrade levnadsvanor de senaste 20 åren kan spela in. Normalt smittar den främst mellan de som delar säng, och i dag gör man saker nära varandra: man lanar, ser på film och spelar tillsammans. Det finns inget vetenskapligt stöd för detta, det är vad jag tror.

Han fortsätter:

– Man kan dra paralleller till löss som smittar från huvud till huvud. Det har gjorts studier i Danmark om löss bland barn på fridids mellan 1980 och 2002. Man kom fram till att fler barn hade löss år 2002 och en orsak var att det blivit fler barn som umgicks tätare. Samma teori kan användas för skabb: vi blir fler och umgås trängre.

Om du lider av nedsatt immunförsvar och bor på ett äldreboende finns viss risk att drabbas av skabb när du spelar tätt tillsammans med andra människor. I annat fall kan du lugnt fortsätta spela och surfa som vanligt. Det tänker Johan Lindh göra:

– Personligen fortsätter jag använda min Ipad som innan, och jag låter mina barn göra det också. Annars får jag stryk.

Hygien, levnad och matvanor. Har man otur kan man få skabb bara genom att prova kläder! Så att det inte smittar eller att svårt att få det är rent skitsnack! 11/10 Om jag tolkar ditt inlägg rätt pekar du indirekt ut invandrare som orsak till smittspridning. Inte nog med att det är irrelevant - nyheten handlar ju om att det INTE är särskilt stor risk att få skabb - det är också riiktigt fult gjort. SMI listar några... 11/10 Försöker du verkligen vrida det här till något så dumt? Veeeeeerkligen? 10/10 Jag minns när man spelade TV-spel på 80-talet. Så satt man väldigt nära varandra och sov över hos polarna, men inte fan fick man skabb av det. Är inte det lite märkligt? Det är tråkigt när en överläkare inte berättar hela sanningen. Kan det vara så att... 10/10 Jaså? Kände inte till det faktist. Inte direkt förvånad att fler ser samma symtom. 10/10 Har inget alls med ryggdunkande att göra. Irrelevanta kommentarer som "Värsta AB rubriken lolol" spammas väldigt ofta i kommentarsfältet för en artikel som kanske inte är en direkt spelnyhet. 10/10 Fysiska skador är också svåra att få som gamer ;) 10/10 Försöker bara framhäva vad jag tycker. Till skillnad från ryggdunkers & Co. Om ni ser mig klaga i varje nyhetspost framöver så får ni hemskt gärna kalla mig PK eller whatever. Fram tills dess så behöver ni inte hitta på smeknamn, jag är nämligen rätt... 10/10 Jösses, den där högljudda kroniskt missnöjda minoriteten här på Fz är verkligen... tja, högljudd och kroniskt missnöjd. Det här är en kul nyhet, läs inte skiten ifall det är för "Aftonbladet" eller för "Pk" (i andra fall) för dig. Problemet löst. Om ni... 10/10 För övrigt kan jag rekommendera spelet som bilden visar. Plague Inc heter det och finns både som gratis och betalvariant. Lycka till med att utplåna mänskligheten på olika otäcka sätt! 10/10
Skicka en rättelse