Microsoft hör bön. Men inte alla böner – startmeny saknas fortfarande.

#Microsoft har i dag släppt den färdiga versionen av Windows 8.1, en storskalig uppdatering av det årsgamla operativsystemet. En mycket välkommen nyhet är möjligheten att starta från det traditionella skrivbordet och att den gamla startknappen återkommer. Men – knappen funkar annorlunda än förr, det döljer sig ingen klassisk startmeny bakom den.

Startknappen togs bort i det pekskärmsivrande Windows 8, ett beslut som mottogts av vrede bland Windows-veteraner och andra som vant sig med den ikoniska knappen sen den debuterade i Windows 95. Men i 8.1 kan du alltså välja att datorn ska starta direkt från skrivbordet, och genom ett högerklick på startknappen ställer du in hur skrivbordsmiljön ska funka.

Annat nytt är tätare integrering med molntjänsten Skydrive, finslipad sökfunktion, en rad utökade inställningsmöjligheter för ikoner och annat, bättre stöd för 4K-upplösta skärmar, med mera.

Inga direkt spelanknytna nyheter, kan tyckas. Fast startknappens återkomst kanske kan få en och annan gamer att kliva upp från Windows 7 och därmed få tillgång till DirectX 11.2.

Vi räknar med att ge en utförlig genomgång av Windows 8.1 nästa vecka.

Då läste jag fel på det du skrev, men jag håller fortfarande inte med gällande xp och ME, min bror fick alla operativen gratis med och vet inte hur dock. Minns att jag satte mig vid datorn en gång och då hade han satt in ME så mycket strul det var i det... 22/10 Vad pratar du du om, jag jämför lanseringar inte hur dom är efter år på marknaden? XP var skräp när det släpptes pga buggar, kompabilitetsproblem och prestandakrav (samt att det var riktigt tjattigt för oss som spelade spel som byggde på DOS som inte... 22/10 Xp som ett av dom värdelösa windows os? vilken värld lever du i? XP var nog det bästa som kom, ME är känd som windowset som alla hatade och vista är känd som en light version av ME. W7 är lillebror till XP säger dom flesta. Snälla kom med den fakta där... 22/10 ^ | | Sanning Jag skiter i vad uppdateringen gör, och vilken DX version man får, någon måste ge mig en enorm summa pengar för att "uppgradera", och då använder jag ordet i dess vidaste bemärkelse, till Windows h8. 21/10 http://www.somethingawful.com/news/windows-8-update/ 21/10 Jag fick lite problem efter uppdateringen, men gick att lösa. Dels blev brandväggen (Comodo) inkompatibel, men en ny nedladdad version fixade det. Sedan så installerades nya grafikdrivrutiner som av någon anledning bestämde sig för att ändra inställning... 21/10 Kört Windows 8 sedan släppet 2012, tycker det är den bästa versionen so far och en klar uppgradering på många plan från 7:an (som var min favorit efter Win 2000). Förstår varför startknappen lades till just för att Tant Agda inte skall bli förbryllad... 20/10 Är du hardcore gamer, då kör du Windows 8 64-bit, för att den är bästa och snabbast system för spel just nu. Men med start8 tillägg, som kostar ca. 5dollar, så får du exakt samma startknapp än i Windows 7. Finns ingen anledning uppdatera till 8.1. 20/10 Hade också BF4- beta drivers men tryckte på installera om drivers så antar jag fick dem normala drivers. 19/10 Har inte frivilligt använt startmenyn för att faktiskt hitta eller starta saker sedan Windows XP. I Windows 7 började jag istället söka efter programmen och startmenyn råkade då bara bli fylld av mina senast körda grejer. Fast det var ändå dom som låg... 19/10
Skicka en rättelse