Piratkopieringen har fått storbolagen att se rött och fildelare jagas med blåslampa. Men hur fel det än är att dela med sig av upphovsrättsskyddat material, så finns det problem med de hårda lagarna. Ett problem som Kungliga biblioteket stött på när de ska arkivera spelarvet.

– De finns bara på sina fysiska skivor. Om forskare kommer hit och vill spela måste vi låna ut själva arkivexemplaret, säger Karolin Engdahl som jobbar på Kungliga biblioteket.

Samtidigt har de märkt att utbildningsprogram från tidigt 90-tal har blivit svåra att spela. Det är bara en tidsfråga innan det blir så för resterande material. Engdahl och hennes kollegor har dock en nödlösning.

– Vi har diskuterat hur vi ska göra för att bevara spelen. En lösning är att låta någon spela igenom dem och filma av det. Men det ger bara en begränsad bild av spelupplevelsen, och det är tråkigt att det ska behöva bli så bara för att vi inte får kopiera, berättar hon för DN.

Ett annat problem är att de inte får emulera programmen på nyare hårdvara, då även detta strider mot upphovsrättslagen. Detta resulterar i att Kungliga Biblioteket även måste samla på sig gamla datorer och konsoler, vilket i längden blir ohållbart enligt Karolin Engdahl. Även Peter Du Rietz som är intendent på Tekniska museet, som även de börjat spara spel och konsoler, anser att spelarvet är hotat.

– En stor del av de unga i dag formas av den här kulturformen, och det går inte att dokumentera hur det var när alla spelade ”Myst” eller ”World of warcraft”. I framtiden kommer vi kanske inte riktigt att veta vad det var för något. Det finns en överhängande risk att det inte går att berätta vad folk gjorde och hur det präglade dem och deras världsbild, berättar Peter Du Rietz för DN.

Under ett seminarium den 27 november skall problemet diskuteras med representanter från andra länder, men även spelbranschen kommer att delta. Vi får hoppas de båda parterna kommer fram till en lösning, så även våra barnbarn får chansen att uppleva det som en gång fick oss att tappa hakan.

Låter du AFA och Expo forma din? 01/11 Vill bara kommentera att den delen av upphovsrättslagen som jag (Karolin Engdahl) kommenterar i artikeln är § 16. Den gör det möjligt för arkiv och bibliotek att digitalisera material för utlån och bevarande. Detta kan vi göra med musik och film, men... 01/11 Låter du möjligtvis Avpixlat och Exponerat forma din bild av svensk politik? 31/10 Observera att Copyswede (hmm, skrev SweCopy tidigare, rättar till det) tar betalt för PRIVAT kopiering, inte PIRAT kopiering, även om det med största sannolikhet är den egentliga orsaken till stölden. Tycker att det här klassar som ett sådant tillfälle,... 30/10 [quote=Gameboy] Du behaga skämta, skulle sjuklövern ändra sig? Hur naiv får man egentligen vara Det är sjuklövern som tydligt talar sitt språk att vi bestämmer och vi struntar i väljarna, vi kör vårt egna race och hoppas att vi alla landar i bryssel och... 30/10 Finns på DVD så man slipper svt och deras enfärgade elitpropaganda 30/10 Säger bara lycka till med att sätta flera generationer bakom lås och bom, som enbart lever efter mantrat, gratis är gott Spelar ingen roll om det är spel, musik eller filmer, varför betala, och varför skall inte du ladda ned när alla dina andra polare... 30/10 Den uppfattningen har inte jag, har du några som helt belägg för det? Och var står parti nummer 8 i upphovsrättsfrågan? 30/10 Känner du till lobbyverksamheten? 30/10 16§ 1st Upphovsrättslag (1960:729) "De arkiv och bibliotek som avses i tredje och fjärde styckena har rätt att framställa exemplar av verk, dock inte datorprogram," Kul att dem får arkivera allt utom just datorprogram. Någon kan ju också nämnas om hur... 30/10
Skicka en rättelse