Bibliotekens bokutlåning har på senare år fått sällskap av film och musik. Och nu är även spelen på väg in. I augusti startade organisationen #Goodgame en kurs på temat spel för bibliotekarier och hittills har över 500 personer anmält sig. Projektledaren Martin Bergvall:

- Intresset för utbildningen är enormt. Vi går igenom hur dataspelandet ser ut i Sverige, vilka genrer som finns och så får de förstås prova på att spela. Bibliotekarierna tycker att mediet är spännande och ser helt klart spelens potential på biblioteken.

Utlåning av spel förekommer redan på flera bibliotek och intresset uppges vara stort. Per Strömbäck på #Dataspelsbranschen:

- Det är hög tid att de offentliga institutionerna får upp ögonen för spelkulturen. Dataspel är idag ett brett folknöje och samhället har ett ansvar att göra det tillgängligt. Från branschens sida vill vi gärna uppmuntra den utvecklingen.

Lite orolig över att Goodgame håller i utbildningen dock. Det jag läst av dem har inte riktigt borgat för någon djupare spelkunskap, mest knepig statistik. Och alla känner väl till det där med lögn och statistik... Nåja, förhoppningsvis blir det mer än... 27/09 Ojdå, är det såpass. Jag trodde det inte var så mkt, ja då är det ingen större fara med den biten. 26/09 Underbar utveckling. Det lokala biblioteket där jag bor har lånat ut spel rätt länge nu. :-) 26/09 Tja, med tanke på att ersättningsböterna för "borttappat" eller förstört material ligger runt 30-50% högre än affärspris så kan jag inte se att man tjänar så mycket på det. På det bibliotek jag arbetar så kostar det 600 kr för en borttappad DVD-film til... 26/09 Undrar bara hur många som kommer att låna ett spel och sedan "råkar tappa bort det". Intressant idé annars. 26/09 Som bibliotekarie tycker jag den här utvecklingen är oerhört intressant. Spel är ett medium som varit sorgligt eftersatt, som bildligt talat inte släppts in i kulturhusens värme. Filmer, ljudböcker och konstigt nog utbildningsbaserade datorspel för barn... 26/09 kan nog vara ganska bra men som ngn sade ovanför, de kan ju inte ha speciellt många PC-spel. 26/09 Härligt, finns gott om spel som man kan tänka sig att hyra men inte är värda ett köp. 26/09 bra sak eftersom att jag ser spel som skönliteratur där man ibland kan ändra handlingen 26/09 SJälvklart är det konsol-spel. Annars hade det blivit knepigt. Utlåning av spel är väldigt populärt på Malmö stadsbibliotek, de borde fixa fler titlar och öka kvantiteten på ex anta spel, det är ibland väldigt tomt. 26/09
Skicka en rättelse