Valves vardagsrumssatsning börjar betatestas i morgon, och operativsystemet blir tillgängligt för alla.

#Valves försök att flytta Steam till vardagsrummet och samtidigt sänka muren mellan pc- och konsolspelande går snart ut i skarp version. I morgon, fredag, skickas spelmaskinen Steam Machines och den tillhörande handkontrollen Steam Controller ut till de 300 första betatestarna. Samtidigt blir SteamOS tillgängligt för alla.

Testarna får varsin prototyp av Steam Machines, vilket är en uppgraderingsbar spelmaskin med specifikationer framtagna av Valve och som drivs av operativsystemet SteamOS. Tillsammans med Steam Controller, en helt ny touch-styrd gamepad som enligt Valve har så bra precision att den kan ersätta mus och tangentbord, vill projektet göra datorspelande från soffan lite enklare.

Steam-maskinen och Steam-kontrollen.

SteamOS blir som sagt tillgängligt för alla i morgon. Det är ett Linuxbaserat operativsystem byggt för att driva Steam-spel, och då det är open source står det alla hårdvarutillverkare fritt att anpassa det efter egna önskemål. Det kan bland annat ta emot strömmade spel från Windows- och Mac-datorer.

Vi har inget pris på Steam-hårdvaran än, men specifikationerna röjer att den släpps i flertalet varianter och att de kraftigaste lär kosta mer än de nya konsolerna PS4 och Xbox One.

Klicka för mer information
  • GPU: some units with NVidia Titan, some GTX780, some GTX760, and some GTX660

  • CPU: some boxes with Intel i7-4770, some i5-4570, and some i3

  • RAM: 16GB DDR3-1600 (CPU), 3GB GDDR5 (GPU)

  • Storage: 1TB/8GB Hybrid SSHD

  • Power Supply: Internal 450w 80Plus Gold

  • Dimensions: approx. 12 x 12.4 x 2.9 in high

Samtliga betatestare bor i USA, berättar Valve och förklarar detta med att man först tänkt ta in testare från hela världen men att idén skrotades eftersom det hade skjutit testningen till nästa år. Och vi vet ju alla att Valve och förseningar inte bör nämnas i samma mening.

Steam Machines, Controller och OS lanseras någon gång nästa år. Mer om detta kommer Valve berätta under CES-mässan den 6 januari. Förhoppningsvis får vi då också ett ungefärligt pris på prylarna.

Kan inte mer än hålla med. Fast Win 7 måste jag säga att jag ändå gillar, dock skulle det va fint om MS fick rejält med konkurrens :) 14/12 :) jag hatar windows för att det är ett så jädrans slutet system. utan spel skulle windows vara totalt värdelöst för mig och många andra också. 14/12 Det hade varit skönt att slippa MS, speciellt nu när dem har slutat sälja Windows 7. Testade Win 8 och kan bara säga att jag blev irriterad av att bara titta på det. 14/12 det verkar inte vara svårare än att kryssa i en ruta att kunna komma åt desktopen. http://steamdb.info/static/img/blog/34/settings_interface.png lite mer info på http://steamdb.info/blog/ .. och tittar man i deras repo http://repo.steampowered.com/ verk... 13/12 SteamOS är ju ett linuxbaserat operativsystem och jag skulle gissa på att det kommer gå köra det mesta så som på en vanlig PC med Linux. Dock om det bara går använda den till Steam spel så är det rätt surt. 13/12 Om SteamOS får riktigt bra stöd för hårdvara, då kommer det att bli populärt och då kommer firefox och resten av alla program följa. SteamOS är open source och det betyder också att användare kommer slita det i stycken och sätta ihop det igen på många,... 12/12 Har kört med Ubuntu i 1½ år nu och kommer aldrig gå tillbaka till Windows. Det finns alternativ till det mesta som finns till Windows och finns det inget alternativ så som med fallet av Netflix, så är communityt aldrig sena med att fixa en workaround... 12/12 Var inte så jag menade utan om det ska konkurera ut MS så kan det ju endast inte vara ett ''spel-OS'' , men jag tror inte att det är tanken för Steam endå :) 12/12 Blir nog att köra en VM med SteamOS på en egen dedikerad 500Gb SSD om det nu blir aktuellt... 12/12 "Du kan spela alla dina Windows- och Mac-spel på din SteamOS-maskin också. Starta bara din befintliga dator och kör Steam som du alltid har gjort - sedan kan din SteamOS-maskin streama dessa spel över ditt hemnätverk direkt till din TV!" Steam finns ju... 12/12
Skicka en rättelse