Folk som gör spelfilmer på tuben varnas för att använda copyright-skyddat material.

Att dela filmat material från spel på Youtube har blivit en lönsam affär för vissa. Men de senaste dagarna har inkorgarna hos folk bakom flera av Youtubes mest populära kanaler fyllts med copyright-krav, vilket gör det betydligt svårare att tjäna pengar på verksamheten.

Flera av dem berättar att kraven hindrar dem från att fortsätta tjäna pengar på sina klipp. Brad Collburn, som driver kanalen TheRadBrad, berättar för Kotaku att kraven omöjliggör hans verksamhet, och att så här många copyright-krav i ett svep är nytt för honom.

Jag har varit på Youtube sen början av 2010 och har nu lagt upp över 3000 videor. I måndags började jag få mejl från Youtube varje gång dessa 3000 videor matchades mot tredje part. Ungefär 75 av mina filmer har drabbats av det här. Vad det betyder är att under en 15 minuter lång film av mig, när jag spelar ett spel och kommenterar det och mitt liv, visas en laddskärm med ett 10 sekunder långt ljudklipp med spelets musik. Det är det som triggar copyright-kravet. Inte gameplayet, utan den som komponerat en spelljudeffekt eller låt. Så nu ska alla de timmar av inspelning, redigering, uppladdning som förut gav mig 100 procent av intäkterna tillfalla den personen istället?

Tubefilter.com skriver att copyright-kraven gäller konton med så kallad affiliate-status, det vill säga att kontot har sådan status att de kan aktivera intäktsgenerering. Sajten skriver också att kraven mestadels kommer från "suspekta tredjepartskällor" och att de inte alltid äger rättigheterna till det material de gör anspråk på.

När en film laddas upp på Youtube söks den automatiskt igenom efter copyright-skyddat material, och om sådant hittas meddelas de användare som ställt in att de vill ha del av annonskakan. Skyddat material påverkar också vilken status användarkontot har. Systemet kallas Content ID och är extra hårt mot just musik.

Youtube redovisar inte hur mycket pengar populära användare tjänar på sina klipp. Men den svenska succén Felix "Pewdiepie" Kjellberg, som följs av 17,6 miljoner människor, redovisade 2012 en omsättning på 7,2 miljoner kronor på de sju månader hans bolag var igång, enligt Allabolag.se. Vinsten landade på 3,5 miljoner. Sommaren 2012 hade Pewdiepie 1 miljon Youtube-subscribers, i april i år var siffran 6 miljoner och i augusti blev han sajtens mest följda användare med 12 miljoner prenumeranter. Vi har utan framgång sökt Kjellberg för en kommentar om också hans inkorg fyllts av copyright-mail.

Enligt tjänsten Statsheep, som sammanställer statistik över trafik i Youbute-kanaler och uppskattar hur mycket användarna tjänar på annonsintäkter, får Kjellberg mellan 0,5 och 2,5 dollar per 1000 annonsvisningar. Hans videor har visats 196 miljoner gånger de senaste 28 dagarna, vilket om Statsheeps intäktssiffror stämmer har gett honom mellan 100 000 och 500 000 dollar. Brad Collburn och hans TheRadBrad-kanal hade enligt Statsheep 47 miljoner videovisningar under samma period, vilket ska ha gett intäkter på mellan 25 000 och 100 000 dollar.

FZ ringde upp Tobias "Tejbz" Öjerfalk, en annan svensk vars Youtube-kanal rönt stora framgångar. Han har själv inte stött på detta än, men känner till fenomenet.

– Jag har själv inte fått några krav än, men det kommer nog snart, säger Öjefalk till FZ. Jag har kompisar som råkat ut för det, de kan ha fått uppemot 55 claims. Det är många inom gamingvärlden som är oroliga för att få sina kanaler avstängda.

FZ har utan framgång sökt svenska Youtube för en kommentar.

Å andra sidan har dem alla resurser i världen att försvara sig mot stämningar. 19/12 Personligen så tror jag att robotarna som sköter det hela inte är anpassade för att plocka den typ av material de nu plockar, utan att de snarare ska gallra ur allt som är uppenbara upphovsrättsbrott. Sedan är ju google ganska stora, vilket innebär att... 19/12 http://securecloudreview.com/wp-content/uploads/2010/11/show-me-the-money.jpg 18/12 PÅ TIDEN ATT DET BLIR ORDNING OCH REDA PÅ YOUTUBE:up: 18/12 All they see is $$$ and some $$$ 16/12 Saken är väl att Youtube är lite väl medgörliga och tar bort videos vid minsta misstanke om intrång trots att det i själva verken inte behöver vara det 16/12 Varför i hela friden skulle det hjälpa att byta tjänst? Det skulle ju bli exakt samma sak där. Det vore väldigt kortsiktigt tänkt att starta en ny sida och tro att man kan komma undan copyright-krav :) Direkt den nya tjänsten blir lika stor, så kommer... 15/12 Det verkar inte som att det är motorn i sig som är huvudproblemet, utan sättet den lanserats på. Att döma av alla reaktioner så ser det ut att vara bristen på information som lett till den här stormen. Om Youtube kommer ut med mera information snart så... 15/12 Rösta med Adblock. Tillåt bra sidor (Så som fz.se), blockera dåliga (så som Aftonblaskan). 15/12 så det är helt ok för företag och 100% credit av nån som sutting 20 timmar och göra en film som är intervju och sen visat 20sec klipp från spelet på en 15min film? att dom däremot skulle få en viss procent av det skaparen tjänar skulle vara bättre, inte... 14/12
Skicka en rättelse