Förra veckan blev det ramaskri när företag kom med copyright-anspråk på Youtube-klipp, med konsekvensen att många internetpersonligheter får se sin inkomst förlorad eller reducerad. Läs allt om spektaklet i vår matiga artikel om ämnet.

Men anspråken drabbar inte bara Lets Play-folk och spelkritiker, utan även spelutvecklarna själva. Vg247 har luskat fram att ett antal mindre indieutvecklare har fått anspråk på sina egna klipp. Dessa kommer från musikindustrin, med organisationerna Tunecore och Indmusic i spetsen. Det som är lite märkligt är att musiken som de gör anspråk på många gånger är skapad av utvecklarna själva. Terry Cavanagh (#VVVVVV) och Mike Bithell (#Thomas was alone) twittrar:

Det här är med största sannolikhet inte det sista vi hör om den här typen av anspråk på Youtube. Vi fortsätter att hålla ett vakande öga på situationen.

Definitionen av "Being shat on" med tanke på att jag la en del tid på albumet och faktiskt delade med mig av det, gratis. Men men, varför vara kreativ när man kan vara kreatur? ;) 19/12 så warner såg till att din egen musik du gjort helt från grunden togs ner? Warner i ett nötskal då i såna fall 19/12 Jag tror inte att han menade att PewDiePie skulle ha fptt folk att köpa Minecraft, utan att hans videos rent generellt kan få folk att köpa spel. Jag skulle själv aldrig ha köpt Amnesia om jag inte sett honom spela det först. 19/12 Folk verkar ha missat att YouTube är en privat sida. De kan närsomhelst välja att inte ge ut ett öre till någon alls. De kan välja att inte tillåta personer att bära hattar i videos osv. 19/12 Jag la upp ett experimentellt album jag komponerat för 3-4 år sedan, med en bild för varje låt (som min vän ritat i photoshop) Det togs ner av Warner Music Group, jag fick mitt konto låst. Sen dess gör jag musik men jag delar inte med mig. Slänger upp... 19/12 Gammal nyhet, detta har vi slagits med sen 3-4 år sedan tillbaka, att musikbranschen håller ett fast tag om youtubes och googles ballar vet vi redan om. Men det är ju givetvis skillnad på folk och folk, så om du bryter mot alla upphovsrättslagar, så kan... 19/12 Det är ju helt styrt av vilka avtal de själva skrivit på i så fall. STIM sverige har restriktioner och när du framför din egen musik skall du betala in avgifter - som sedan återgäldas dig. De gör ingen skillnad på vem som framför. Så vilka avtal indiutv... 19/12 Hur vet man om man fått en claim? 19/12 Haha, ja detta är ju helt sinnes. Jag har fått två copyright claims på två av mina klipp jag laddat upp där jag visar på inspelningsljudet i HTC One på dessa två klipp: http://www.youtube.com/watch?v=d0rDu3007ow http://www.youtube.com/watch?v=k5KCyF3zmy... 19/12 Det var någon tekniksite som tog upp det här för ungefär 1 år sedan. Det handlar om mest att de stora film/musikbolagen som är godkända av Google behöver inte ha något bevisvärde när de gör claims, utan antas alltid ha rätt utan prövning. De kunde/kan... 19/12
Skicka en rättelse