Det hela började med att nya regler hos Youtube påverkar kreatörerna som skapar Let Play-filmer och videorecensioner. Problemet är att musikbranschen numera har automatiska processer som går in och gör rättighetsanspråk på all musik de äger, så att de får en ansenlig del av den ekonomiska kakan på de klipp som drar in pengar – något som drabbat indieutvecklare i deras egna klipp där de använder egenkomponerad musik.

Ett av företagen bakom det här heter Tunecore, som agerar mellanhand för oetablerade eller självständiga musiker som vill distribuera sin musik till bland annat Itunes och Spotify. De förklarar att processen sköts automatiskt och att pengarna som tjänas in på klipp som flaggas går direkt tillbaka till artisten.

Med andra ord har de indieutvecklare som klagat på anspråken redan samarbetat med Tunecore, och om de vill kan de vitlista sina egna kanaler så att systemet gör ett undantag. Däremot finns det i dagsläget inte någon möjlighet att helt vitlista sin musik på Youtube, så framtiden för Lets Play-klipp och videorecensioner förblir oviss.

Skicka en rättelse