Öppna paket, titta på Kalle Anka och trycka i sig så mycket mat att byxknapparna flyger. Alla har vi våra jultraditioner som lever vidare år efter år, och i den digitala tidsåldern har spelen tagit en naturlig plats bland granar, pepparkakshus och den stora julgroggen. Har du några särskilt fina spelminnen som gör sig påminda så här i juletid? Kanske något spel du fått i julklapp en gång i tiden, eller en särskild bana som sprider mysig vinterstämning. Nedan hittar du några FZ-favoriter som vi tycker hör julen till.

Shenmue

Yu Suzukis episka historia bjöd förvisso på ett ansenligt antal slagsmål av Virtua Fighter-snitt. Men bortom rundsparkar och hårda knytnävar fanns en ytterst behaglig känsla av att bara vara. Att strosa omkring bland Yokosukas butiker och invånare, prata med självaste jultomten och leta efter sjömän rekommenderas till alla som under kravlösa former vill insupa en behaglig atmosfär.

Simon the Sorcerer

I stora delar av landet tycks det bli en grön jul i år. För att stilla snöbegäret kan man bege sig till bergsområdet i peka och klicka-äventyret Simon the Sorcerer för att finna sann julefrid, spela musik för en sovande jätte och tampas med en förkyld drake.

Fable III

Fantasy-serien Fable är redan i sig mysig med sina lummiga skogar och pittoreska bakgator att utforska. Lägg därtill snö och vi får ett värdigt vinterland att besöka. Då blir till och med något så kontroversiellt som vargjakt en stämningshöjare.

Christmas Nights: Into Dreams

Klassisk julmusik, ett stjärnfyllt himlavalv och trevligt gameplay samsas i Segas lite bortglömda julversion av plattformaren #Nights: Into Dreams. De två banorna med jultema delades bland annat ut gratis vid köp av andra Saturn-spel, eller vissa tidningar. Ingen lista av den här typen är komplett utan Christmas Nights: Into Dreams.

Banjo-Kazooie

Freezeezy Peak-området i Nintendo 64-klassikern Banjo-Kazooie befolkas av lustiga figurer som sprider julglädje. Till exempel presenter som vill levereras till någon som är ledsen. Om inte det räcker så finns det aggressiva snögubbar som behöver besegras. Eller vänta nu, det är väl inte särskilt stämningsfullt? Nåväl, musiken passar i alla fall perfekt i vinterarrangemanget.

Mario Kart 64

Alla kart-spel någonsin har en slirig vinterbana med lika delar mys och irritationsmoment. Mario Kart 64 har två – Frappe Snowland och Sherbet Land, där yrande snö och trallvänliga toner står för myset. Dryga pingviner och onödiga snögubbar levererar frustrationen.

Bonus: Sumo Santa från Clayfighter 63 1/3