#Sony och #Microsoft har i dagarna släppt försäljningssiffror för Playstation 4 respektive Xbox One, och i rena siffror vinner PS4:an med ganska bred marginal. Playstation 4 har sålts i 4,2 miljoner exemplar sedan premiären för snart två månader sedan, medan drygt 3 miljoner hann skaffa sig en Xbox One innan nyårsklockorna ljöd.

Men siffrorna mår bättre av att ses i skenet av diverse förbehåll. Till att börja med har Xbox One än så länge bara lanserats i 13 länder, medan PS4:an kan handlas i en bit över 30 länder i nuläget. Dessutom tog båda konsolerna snabbt slut hos många handlare, så tillgången kan i teorin ha satt stopp för högre siffror hos båda parterna.

Sony berättar också att 9,1 miljoner PS4-spel såldes under förra året. Några spelsiffror från Microsoft känner vi inte till.

Playstation 4 släpptes i Nordamerika den 15 november, följt av Sverige och Europa två veckor senare. Xbox One nådde butik i 13 länder den 22 november, och svensk premiär blir det enligt officiella uppgifter tidigt 2014. (Men enligt rykten kan Xbox One-debuten dröja till i höst.)

Många anser att PS4:an är det bättre valet av de båda konsolerna, och argumenten handlar ofta om pris och prestanda. Men när FZ ställde PS4 och Xbox One nos mot nos kom vi fram till att båda har sina för- och nackdelar, och att det inte finns någon självklar vinnare.