Förra månaden trädde nya Youtube-regler i kraft, som drabbade användare med hårda copyright-tolkningar. Vi har bland annat rapporterat att indieutvecklare fått rättighetsanspråk på sina klipp, trots att de använt sin egna musik – ett fenomen som musikföretaget Tunecore har förklarat. Men sen då? Youtube-personligheten Angry Joe förklarar läget i ett nytt klipp:

Han berättar mycket om processen bakom anspråken och hur det fungerar ur en kreatörs perspektiv, och passar även på att avslöja vilka företag som backat från anspråken och vilka som står på sig. Bland de företag som dragit tillbaka alla anspråk hittar vi #EA, #Capcom, #TellTale Games och #Namco Bandai. Extra beröm ska kanske musikgruppen Blood on the Dance Floor ha, som även de dragit tillbaka anspråken utan knussel – trots att Joe gör narr av deras musik.

På listan över företag som inte vill samarbeta finns mest olika musikbolag: Universal Musical Group, Ministry of Sound, LTD och Sony Music Entertainment, med flera. Läs hela listan hos Angry Joe på Youtube.

Bonusklipp: Blood on the Dance Floor - Bewitched