Ny teknik kan snabba upp Battlefield 4 med uppemot 45 procent, säger AMD.

Efter en flock förseningar har #AMD till slut släppt en första publik betaversion av Mantle. Tekniken ska kunna snabba upp #Battlefield 4 med så mycket som 45 % jämfört med DirectX 11.

Mantle är ett nytt API (programmeringsgränssnitt) som bygger på att programmera ett spel mer direkt anpassat för det aktuella grafikkortet, med färre mellanliggande kodlager som stjäl prestanda. På så sätt kan mer kraft plockas ur grafikkortet, och det är framför allt i processorklena system som de stora prestandavinsterna kan göras, skriver Sweclockers. Det är ett alternativ till API:erna DirectX och OpenGL, fast det fungerar enbart med AMD:s grafikkort.

För att dra nytta av Mantle behövs, förutom Radeon-grafik modell Graphics Core Next (serierna R7, R9, HD 7000, HD 9000 och A stöds), de senaste Catalyst-betadrivrutinerna (14.1 beta, kräver Windows 7 eller nyare) och ett spel med stöd för tekniken. Och Battlefield 4 är alltså en av de första titlarna på den fronten – Mantle-stöd patchades in i slutet av förra veckan. Mantle aktiveras i spelets videoinställningar, under menyn "Graphics API".

En fjärdedel bättre

Hur stor prestandavinsten blir hänger förstås på din hårdvara. Processorklena system har sannolikt mer att tjäna på tekniken, skriver Sweclockers. Vi har försökt fånga prestandasiffror från Battlefield 4 med Mantle respektive DirectX 11, men tyvärr inte fått fram några pålitliga siffror. Men i tech-demon av #Star Swarm (finns på Steam) får vi en ökning med 23 procent (46,13 fps med Mantle, 35,56 fps med DirectX). Testdatorn i fråga har ett Radeon HD 7970-grafikkort och en Intel Core I7-2600K-processor under skalet.

#Dice har släppt egna testresultat från tre olika hårdvaruupsättningar. Eftersom Dice tagit fram Mantle-stöd för Battlefield 4 ligger det i deras intresse att framställa tekniken så bra de kan. Ha det i åtanke när du läser siffrorna.

Singleplayer

64 spelare multi

Multi-GPU singleplayer

CPU

AMD A10-7850K (Kaveri APU),
4 kärnor @ 3.7 GHz

AMD FX-8350,
8 kärnor @ 4 GHz

Intel Core i7-3970x,
12 logiska kärnor @ 3,5 GHz

Grafik

Se ovan

Radeon 7970
3 GB

2x Radeon R9 290X
(4 GB)

Inställningar

720p medium

1080p ultra, 1x MSAA

1080p ultra, 4x MSAA

OS

Windows 7 64-bit

Windows 8 64-bit

Windows 8 64-bit

Bana

Singapore Beach

Siege of Shanghai

South China Sea,
"Broken Flight Deck"

Resultat

14 % snabbare

25,1 % snabbare

58 % snabbare

Eftersom AMD Mantle är i betafas kan saker och ting vara buggiga, instabila, inkonsekventa eller kanske inte fungerar alls. Om du ändå vågar dig på att testa, berätta då gärna i kommentarerna till denna nyhet hur det funkar för din del.

Både DirectX och Mantle handlar om att HAL är för långsamt. Det är anledningen till att MS skrev DX. Du kan inte jämföra det med TCP/IP t e x. 11/06 Aldrig påstått att de gör det av välgörenhet, tror du missuppfattat allt jag skrev i princip. Jag skrev att AMD inte gör detta enbart för ett fåtal spel, som den jag citerade verkade tro, utan för att så många spel skall stödja detta som möjligt. Vet... 11/06 Jag skrev ju precis i min post vad jag ämnade med länken. Tanken var att förklara 3-stegs handskak och dess funktion i kommunikation mellan CPU och GPU i dagens OSI. Det AMD gör är att de börjar om på nytt, från grunden, istället för att bygga på redan... 11/06 Jamenförhelvete.. du kan ju inte droppa en sida om TCP/IP vs UDP som fakta om GPUer.. 11/06 Tror du de gör det av välgörenhet? Nähä du.. Det handlar om att de vill sälja fler AMD-kort. Inte för att det är dåligt för de som har dem, men det handlar inte om spelen i sig utan om att sälja mer hårdvara. 11/06 Er tabell för systemen fungerar inte på mobilen. Den hamnar utanför sidan och går inte att läsa... 06/03 Tilldelar dig dagens tratt! 07/02 Mantle kommer bli grymt :P Gillar det redan :) 05/02 Mantle handlar inte om AMD eller Nvidia. AMD är ansvariga för utvecklingen, men det handlar om att häva onödiga kontrollsiffror under varje procedur. Om någon kunnig läser är det lite som att banta ner 8-bitskod och slopa handskak. Det ställer istället... 04/02 Kan jag få din dator.. 04/02
Skicka en rättelse