Älskat, hatat, gigantiskt. Fenomenet Facebook fyller i dag tio år, en sajt som kanske mer än någon annan fått alla – sociala djur, företag, mor- och farföräldrar – att använda webben.

Med en bra bit över en miljard registrerade användare berör sajten precis alla, oavsett om man använder den för att nöta på vänlistans tålamod med bilder av gulliga kattungar eller skyr den som böldpesten. Det är lite som den globala versionen av Melodifestivalen – det går inte att undvika.

Som de flesta sajter och företag har FZ en Facebooksida (du når den på facebook.com/fzpunktse), där vi delar det största och viktigaste innehållet från sajten. Men även om Facebook är gratis försöker vi undvika att dela material exklusivt där – vissa av er gillar inte Zuckerbergs musik. Men ni som ingår i miljardgemenskapen har alla möjligheter att hitta en snabb sammanfattning av det viktigaste från spelvärlden.

Fröet till Facebook såddes hösten 2003 när Mark Zuckerberg ledsnat på att Harvarduniversitetet saknade en digital katalog över studenterna. Han skapade en egen katalog vid namn Facemash, som dock snabbt stängdes ner eftersom den sades bryta mot upphovsrätt och säkerhetsregler. Men han vidareutvecklade idén och den 4 februari 2004 sjösattes thefacebook.com. Sedan dess har sajten börsnoterats, baktalats, bespottats, anklagats för att dela användaruppgifter med NSA, med mera. Men framför allt har den växt i vansinnig fart, och hösten 2012 sprängde den miljardvallen.