Har du konto på en av världens största sajter?

Älskat, hatat, gigantiskt. Fenomenet Facebook fyller i dag tio år, en sajt som kanske mer än någon annan fått alla – sociala djur, företag, mor- och farföräldrar – att använda webben.

Med en bra bit över en miljard registrerade användare berör sajten precis alla, oavsett om man använder den för att nöta på vänlistans tålamod med bilder av gulliga kattungar eller skyr den som böldpesten. Det är lite som den globala versionen av Melodifestivalen – det går inte att undvika.

Som de flesta sajter och företag har FZ en Facebooksida (du når den på facebook.com/fzpunktse), där vi delar det största och viktigaste innehållet från sajten. Men även om Facebook är gratis försöker vi undvika att dela material exklusivt där – vissa av er gillar inte Zuckerbergs musik. Men ni som ingår i miljardgemenskapen har alla möjligheter att hitta en snabb sammanfattning av det viktigaste från spelvärlden.

Fröet till Facebook såddes hösten 2003 när Mark Zuckerberg ledsnat på att Harvarduniversitetet saknade en digital katalog över studenterna. Han skapade en egen katalog vid namn Facemash, som dock snabbt stängdes ner eftersom den sades bryta mot upphovsrätt och säkerhetsregler. Men han vidareutvecklade idén och den 4 februari 2004 sjösattes thefacebook.com. Sedan dess har sajten börsnoterats, baktalats, bespottats, anklagats för att dela användaruppgifter med NSA, med mera. Men framför allt har den växt i vansinnig fart, och hösten 2012 sprängde den miljardvallen.

Jag tog bort mig ifrån Facebook 2010 efter att ha varit medlem sen typ 2007-2008 men för två år sen insåg jag att nästan hela min bekantskapskrets använder skiten istället för att ringa eller smsa som man brukade göra förr i tiden och det fick mig att... 06/02 Aldrig haft ett konto, men jag är inte mycket för sådant där. Enda gången jag blir störd är då sajter använder FB-konto för att komma åt orelaterade saker på samma sajt. För att ta ett exempel; en deal där billig reklam och surfvaneinformation (förmodli... 05/02 "Once you block app invites from someone, you'll automatically ignore future app requests from that friend. To block invites from a specific friend, click the "Ignore All Invites From This Friend" link under your latest request." Blir inte enklare än... 05/02 Även om man söker på nazism så lär man inte få sådan reklam? 05/02 Baserar sig inte reklamen utefter vad användaren besöker o söker på osv.? 05/02 Nu gissar jag vilt men... är det inte ganska osannolikt att stöta på nazistisk reklam i västerländska medier efter 30-talet? 04/02 Blev inviterad att testa Facebook i slutet av 2004, släckte ner kontot permanent i början av 2005. Lättnaden var total, och jag har aldrig ångrat mig. Nånsin. 04/02 Problemet är att linkedinskiten håller på att bli som facebook... 04/02 Hehe, jag trodde jag fortfarande var på dn.se när jag klickade på denna nyheten. Jag har inget konto på fejjan sedan 2010 tror jag det var... 04/02 Hålla kontakt med vänner, lägga upp evenemang till saker och ting. Gå med i grupper m.m. Hjälpa varandra och få reda på nyheter! :) Det finns positiva saker också! Bara att blockera alla spelappar, installera Addblock så slipper du det mesta. 04/02
Skicka en rättelse